Edukimi i audiencës më të re është shumë i rëndësishëm për ne, si institucion, sepse në këtë mënyrë krijojmë audiencën tonë të ardhshme, inkurajojmë fëmijët të zhvillojnë një interes për muzikën që interpretojmë, e cila ka një estetikë të ndryshme të tingullit nga muzika komerciale. Nëpërmjet këtyre koncerteve ne rekrutojmë audiencë të re, dëgjues të mundshëm të ardhshëm dhe admirues të muzikës klasike

Koncertet për audiencën më të re janë një segment i rëndësishëm i politikës programore të institucionit tonë. Këto koncerte kanë përmbajtje të personalizuar, të krijuar posaçërisht për më të rinjtë, përmes së cilës ata edukohen drejtpërdrejt dhe familjarizohen me muzikën klasike. Koncertet kanë një koncept tjetër, janë konceptuar si histori muzikore që e afrojnë muzikën klasike me më të rinjtë përmes tekstit dhe muzikës.

Deri më tani në skenën tonë janë mbajtur disa koncerte me përmbajtje dhe histori të ndryshme muzikore të destinuara për publikun më të ri.

Fëmijët patën mundësinë të shikojnë koncertin “Zëri Magjik” – një histori për një djalë që dëshiron të bëhet këngëtar opere dhe ka një ëndërr në të cilën këndon vërtet arie operistike. Në ëndërr shfaqet shtriga e mirë, e cila në fakt është një këngëtare opere dhe përpiqet të realizojë ëndrrën e tij. Shtriga vjen me kalë, në vend të fshesës, ndiqet nga bletët e mërzitshme, më pas mbartet nga zhurma e borive dhe më në fund kthehet në një kukull prej druri…

Historia është plot humor dhe surpriza dhe muzikë e zgjedhur siç duhet për dëgjuesit më të rinj, me vepra të Copland, Bernstein, Rimsky-Korsakov, Mozart, Mussorgsky, Strauss, Rossini.

“Ëndrra e lodrave” me vepra të Debussy, Grieg, Ponchielli, Mozart, Bizet, Elgar është një histori muzikore për dy fëmijë që ëndërrojnë të bëhen dirigjentë të famshëm dhe një magjistar i ndihmon ata të arrijnë ëndrrën e tyre. Dhe ky koncert, në rrëfim përmban shumë humor, por edhe elemente edukative që do të ndihmojnë fëmijët të njohin muzikën klasike, instrumentet, rolin e dirigjentit përmes të qeshurës.

Një nga koncertet më tërheqëse për më të rinjtë ishte “Me Disney në mbarë botën”, ku publiku pati mundësinë të shijonte muzikën nga filmat vizatimorë më të bukur të prodhuar nga kompania e njohur “Disney”, duke përfshirë “The Lion King”, ” Mulan”, “Frozen”. “, “Pocahontas”, “Sirena e Vogël”, “Bukuroshja dhe Bisha”…

Misioni i institucionit tonë është të inkurajojë më të rinjtë që të zhvillojnë vetëdijen mjedisore përmes muzikës klasike – ky ishte koncerti “Ekskursioni muzikor me Pacomak”. Koncerti iu kushtua tërësisht ekologjisë, natyrës së pastër, bashkëjetesës së jetës bimore dhe shtazore…

Në kuadër të edukimit muzikor, më të rinjtë patën mundësinë të ndjekin koncertin “A ke ritëm?” dhe të njihen drejtpërdrejt me sekretet e ritmit dhe diversitetin e tij. Në këtë koncert fëmijët patën rastin të dëgjojnë kompozime nga letërsia muzikore klasike, por edhe moderne, në të cilat theksi vihet pikërisht tek impulsi ritmik – vepra të Smokvarskit, Kalife, Anderson, Bernstein, Strauss, De Falla. Koncerti do të sjellë tingujt dhe ritmet e Maqedonisë, Libanit, Kubës, Spanjës…

Pjesë përbërëse e repertorit janë edhe koncertet tematike të destinuara për më të rinjtë. I tillë është edhe koncerti i “Superheronjve”, ku u shfaqën tema nga filmat e famshëm të aventurës dhe fantashkencës. Fëmijët dëgjuan këngët muzikore ultra të njohura nga hitet botërore të filmit “Superman”, “Spider-Man”, “Pirates of the Caribbean”, “Indiana Jones”, “Star Wars”, “James Bond”, “Harry Potter”. ” dhe “E.T.”

“Nu Pogodi” është një tjetër koncert i destinuar për më të rinjtë, por edhe interesant për të rriturit. Është një projekt unik që luan tema të njohura nga filmat vizatimorë të kultit, kryesisht nga vendet e Bllokut Lindor, që shënuan fëmijërinë e brezave të viteve 1970 dhe 1980 – “Balthazar”, “Nu Pogodi”, “Kak Kazaki”, “Kozle Bozle”, “Gustav”, “Balthazar”, “Mecheto Ushko”…, pasuar nga një videoprojeksion i veçantë, si dhe një dizajn spektakolar me dritë.

Skip to content