Единствен симфониски оркестар во Македонија

По цели 73 години од своето постоење, Филхармонија на РСМ конечно доби свој дом. Нов музички храм кој ќе почне да испишува и нова историја на најстарата национална музичка институција во земјава. Сместена помеѓу Државното музичко-балетско училиште „Илија Николовски-Луј“ и Македонската опера и балет, современата концертна сала изградена по светските стандарди за тоа како треба […]

ИСТОРИЈАТ НА МАКЕДОНСКА ФИЛХАРМОНИЈА

Филхармонија на РСМ е првиот и единствен симфониски оркестар во Северна Македонија, а со тоа и единствен постојан репрезент на симфониското творештво на македонската музичка сцена. Оркестарот е формиран на 24 ноември во 1944 година, по завршувањето на Втората светска војна и само 11 дена по ослободувањето на Скопје. На ул. „Крушовска“ бр. 27, во […]

Skip to content