Мерсиха Шукри

харфа

Соло-харфист на Македонската филхармонија. Своето високо образование го стекнува на Факултетот за музичка уметност во Скопје, во класата на проф. Лејла Урманова (Русија) како прв дипломиран харфист во Македонија, а магистерски студии завршува во Белград, Србија, во класите на проф. Милица Бариќ и проф. Лилјана Несторовска.

Се усовшувала кај светски познати харфисти, меѓу кои:Catherine Michel, Elizabeth Binoche, Jana Boshkova, Anna Levina, Ion Ivan –Roncea, Monika Stadler, Susanna Mildonian, Patricia Tasini, Catrin Finch, Sirin Pancaroglu, Fabrice Pierre, Natalia Shamayeva, Mariele Nordman и Isabelle Moretti.

Како харфист има бројни солистички концерти на „Скопско лето“, „Хераклејски вечери“, „Денови на франкофонијата“, „Битолско лето“, „Есенски музички свечености“. Настапувала како солист со Мандолинскиот оркестар „Скопје“ и со гудачкиот ансамбл „Арко“. Концертирала и надвор од Македонија, во Србија, Словенија, Косово, Франција, Унгарија, Холандија, Израел, Хрватска и Турција.

Влезена е во Гинисовата книга на рекорди како дел од најголемиот и најдолг оркестар од харфи, на 10. светски конгрес одржан во Амстердам.

Има издаденоцеде – „Звуците на харфата“, кое е и прво издание со музика за соло-харфа во Македонија, а има аудио и видеоснимки за МРТВ.Член е на Светската асоцијација на харфисти и кореспондент за Македонија.

„Посебно сум горда што сум член на најстариот симфониски оркестар во Македонија. Од формирањето на Македонската филхармонија, огромна чест и привилегија е да се биде првиот македонски харфист кој работи во оваа институција. Ја сакам мојата работа, која постојано ме инспирира, радува и учи нови работи за музиката и комуникацијата со луѓето. Ја сакам енергијата на сцената која ја делам заедно со моите драги колеги, врвни солисти и диригенти. Ме исполнува хуманоста искажана преку моето свирење за ситедечиња со посебни потреби.

Љубопитна сум по природа, со авантуристички дух, сакам патувања, природа, спорт. Го сакам хуморот, но, исто така, и духовноста. Обожавам да готвам и најчесто го користам зачинот љубов. Им се радувам на сите мали нешта, на пријателите, на животот“.

Успешно се претплативте на нашиот билтен

Имаше грешка при вашето испраќање. Ве молиме обидете се повторно

Филхармонија will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.
Skip to content