Изберете Сезона
Купи Билет

БУДЕЊЕ

Купи Билет

АНСАМБЛ „АЛТУС/НОВ ЗДИВ“

Купи Билет

КOНЦЕРТ НА ДУО ВИОЛИНИ Владимир Костов и Марко Поп Ристов

Купи Билет

КРУГ

Купи Билет

ПИЈАНО ТРИО „30 ПРСТИ“

Купи Билет

ИЗВОР

Купи Билет

РАСТЕЖ

Купи Билет

КОНЦЕРТ ЗА ДЕЦА

Купи Билет

ВДАХНОВЕНИЕ

Купи Билет

ИСКОН

Купи Билет

БЕСМРТНОСТ

Купи Билет

КАМЕРЕН КОНЦЕРТ

Купи Билет

МИСТИКА

Купи Билет

БЕСКРАЈ

Купи Билет

НОВОГОДИШЕН КОНЦЕРТ ЗА ДЕЦА

Купи Билет

ОДБРОЈУВАМЕ

Купи Билет

ПОЧЕТОК

Купи Билет

ОДИСЕЈА

Купи Билет

ЧИСТИНА

Купи Билет

ЗАЕДНО

Купи Билет

КОНЦЕРТ ПО ПОВОД ДЕНОТ НА ВЉУБЕНИТЕ

Купи Билет

ХАРМОНИЈА

Купи Билет

СИЛА

Купи Билет

ПОВРЗУВАЊЕ

Купи Билет

ПРЕДАНИЕ

Купи Билет

ТАТКОВИНА

Купи Билет

СВЕТЛИНА

Купи Билет

ЕЗОТЕРИЈА

Купи Билет

БОЖЕСТВЕН

Купи Билет

ИСКРА

Купи Билет

АЛФА И ОМЕГА

Купи Билет

МЛАДИТЕ ДОАЃААТ

Купи Билет

ЗВУКОТ НА ИДНАТА ГЕНЕРАЦИЈА

Купи Билет

КОНЦЕРТ НА ФИЛХАРМОНИЈА НА ОТВОРЕНО ВО ГРАДСКИОТ ПАРК

БУДЕЊЕ

ОТВОРАЊЕ НА КОНЦЕРТНА СЕЗОНА 2023/2024

5 Oкт

четврток - 20:00 часот

Концертна Сала

Диригент:

Бенџамин Шварц (Израел/САД)

Солист:

Барнабаш Келемен – виолина (Унгарија)

 

Програма:

Б. Барток: Концерт за виолина и оркестар бр. 2  ББ117

С. Прокофјев: Извадоци од балетот „Ромео и Јулија“ оп. 64

 

***Концертот се реализира со поддршка на Амбасадата на Унгарија во Скопје.

 

АНСАМБЛ „АЛТУС/НОВ ЗДИВ“

камерен концерт на ансамбл „Алтус“

9 Oкт

понеделник - 19:00 часот

Концертна Сала

Диригент:

Диригент:

Паскал Галоа (Франција)

 

Камерен ансамбл на Филхармонија „Алтус“

Катарина Павлович – виолина

Гонца Богоромова Краповски – сопран

Елена Стојческа – флејта

Игор Иванов – кларинет

Паскал Краповски – виолончело

Маријана Николовска – пијано

Антоние Весковски – вибрафон

 

Програма:

А. Р. Томас

„Scat“ за флејта, кларинет, виолина, виолончело и пијано

„А circle around the sun“ за виолина, виолончело и пијано

„Hummingbird romances“ капричa за кларинет и флејта

„Twilight buterfly“ за глас и пијано

„Acrobats“ за флејта, бас кларинет, виолина, виолончело и пијано

 

Ј. М. Стауд

„Lagrein“ за кларинет, виолина, виолончело и пијано

 

П. Булез

„Dѐrive 1“ за флејта, кларинет, виолина, виолончело, вибрафон и пијано

 

П. Шахов 

„Соништа“ за сопран и Алтус ансамбл

 

* Концертот е во соработка со Центар за едукација и музика – ЦЕМ МКД и Француски институт Скопје

 

 

 

КOНЦЕРТ НА ДУО ВИОЛИНИ Владимир Костов и Марко Поп Ристов

РЕЦИТАЛ

12 Oкт

четврток - 20:00 часот

Камерна Сала

Програма:

Р.Глиер: „12 дуети за две виолини“ oп.49

– бр.1 во ге-мол

– бр. 4 во е-мол

– бр. 5 во Еф-дур

– бр. 6 во це-мол

– бр. 8 во а-мол

– бр. 9.во А-дур

– бр. 10 во де-мол

– бр. 12 во Ес-дур

 

Л.Шпор: “Duo Concertante” оп.39 бр.1

– Allegro

– Larghetto

– Rondo – Vivace

 

Х.Н. Горецки: Соната за две виолини, оп.10

– Allegro con molto, прв став

 

КРУГ

19 Oкт

четврток - 20:00 часот

Концертна Сала

Диригент:
Солист:

Диригент:

Николас Чалмерс (Англија)

Солист:

Филипа Бојл – сопран (Англија)

Хор „Про Арс“

 

Програма:

З.Прајснер: „Лакримоса“ од „Реквием за мојот пријател“, селекција на филмска музика од филмовите: „Декалог“, „Тајната градина“, „Двојниот живот на Вероника“, „Три бои: Сино, Бело и Црвено“

ПИЈАНО ТРИО „30 ПРСТИ“

25 Oкт

среда - 20:00 часот

Камерна Сала

Камерен концерт на пијано трио „30 прсти“ 

Весна Ангелова Христов – пијано

Марија Вршкова – пијано

Петар Макариевски – пијано

 

Програма:

Ј.Крас: Суита „Детски души“

– Чисти

– Наивни

– Мистериозни

 

Р.Рамазанов: Суита

– Салса ритам

– Мала рапсодија

– Пролетно расположение

 

С.Рајх/Д. Боукоувалас: Фантазија на тема од Стив Рајх

 

Б. Илин: „АлисиОс“

Д.Темков: “Y to My GTI Turbo”

ИЗВОР

2 Ное

четврток - 20:00 часот

Концертна Сала

Диригент:

Диригент:

Борјан Цанев

Солисти:

Магдалена Дрмач – виолончело

Гоце Златев – пијано

 

Програма:

Б. Бритн: “Водич низ оркестарот за млади“ оп.34

Л. Боелман: Симфониски варијации за виолончело соло и оркестар, oп. 23

С. Рахмањинов: „Рапсодија на тема од Паганини“ оп.43

 

РАСТЕЖ

9 Ное

четврток - 20:00 часот

Концертна Сала

Диригент:

Јерухам Шаровски (Израел)

Солисти:

Томер Лев – пијано (Израел)

Береника Гликсман – пијано (Израел)

 

Програма:

П.Б. Хаим: „Фанфари за Израел“

Ф. Пуланк: Концерт за две пијана и оркестар во де-мол, фп. 61

П.И. Чајковски: Симфонија бр.4 во еф-мол, оп.3 6

КОНЦЕРТ ЗА ДЕЦА

15 Ное

среда - 12:00 часот

Концертна Сала

Диригент:

Диригент:

Борјан Цанев

 

Програма:

Ф. Иванов: Приказната за оловното војниче

ВДАХНОВЕНИЕ

23 Ное

четврток - 20:00 часот

Концертна Сала

Диригент:

Конрад ван Алфен (Холандија)

Солисти:

Даниел Роланд – виолина (Англија/Холандија)

Маја Богдановиќ – виолончело (Србија)

 

Програма:

Ј. Брамс: Концерт за виолина и виолончело во а-мол, оп.102

С. Рахмањинов: Симфонија бр.2 во е-мол, оп.27

ИСКОН

30 Ное

четврток - 20:00 часот

Концертна Сала

Диригент:

Сашо Татарчевски

Солист:

Бојан Илкоски – виолина

 

Програма:

Н. Паганини: Концерт за виолина и оркестар бр. 1 во Де-дур, оп.6

Р. Шуман: Симфонија бр. 4 во де-мол, оп.120

 

БЕСМРТНОСТ

7 Дек

четврток - 20:00 часот

Концертна Сала

Диригент:

Вања Ѓумар Николовски

 

Солист:

Ана Гацева – пијано

 

Програма:

Л.В. Бетовен: Увертира „Егмонт“

Л.В. Бетовен: Концерт за пијано и оркестар бр. 3 во це-мол, оп.37

Л.В.Бетовен: Симфонија бр. 3 „Ероика“ во Ес-дур, оп.55

КАМЕРЕН КОНЦЕРТ

12 Дек

вторник - 20:00 часот

Камерна Сала

Николов – Ивановиќ – Ундектет

МИСТИКА

14 Дек

четврток - 20:00 часот

Концертна Сала

Диригент:

Масимилијано Калди (Италија)

 

Програма:

П. Маскањи:  Интермецо “Il sogno” од операта “Guglielmo Ratcliff”

П. Маскањи: Интермецо од операта „Кавалерија рустикана“

П. Маскањи: Интермецо од операта “L’amico Fritz”

П. Маскањи:  „Сатанска Рапсодија“

 

Во соработка со Кинотека на Република Северна Македонија

БЕСКРАЈ

21 Дек

четврток - 20:00 часот

Концертна Сала

Диригент:

Најден Тодоров (Бугарија)

Солист:

Албена Данаилова  – виолина (Бугарија/Австрија)

 

Програма:

Ј. Брамс: Концерт за виолина и оркестар во Де – дур, оп.77

Ц. Франк: Симфонија во де-мол

НОВОГОДИШЕН КОНЦЕРТ ЗА ДЕЦА

23 Дек

сабота - 12:00 часот

Концертна Сала

Диригент:

Дијана Имери Илкоска

ОДБРОЈУВАМЕ

ГАЛА НОВОГОДИШЕН КОНЦЕРТ

28 Дек

четврток - 20:00 часот

Концертна Сала

Диригент:

Јерухам Шаровски (Израел)

ПОЧЕТОК

18 Јан

четврток - 20:00 часот

Концертна Сала

Диригент:

Јерухам Шаровски (Израел)

Солист:

Здравко Ангелов – кларинет

Програма:

Увертира од Македонски композитор

Ј.Брамс: Соната бр.1 за кларинет и симфониски оркестра, арр. Л.Берио * премиерна изведба

Ј. Брамс: Симфонија бр.1 во цe-мол, оп.68

ОДИСЕЈА

25 Јан

четврток - 20:00 часот

Концертна Сала

Диригент:

Кристијан Рајф (Германија)

Солист:

Афродите Патулиду – сопран (Грција)

 

Програма:

Ј. Сибелиус: “Луоннотар“ оп.70

Ј. Сибелиус: Песни за глас и оркестар (избор)

***

J. Сибелиус: Симфонија бр. 5 во Ес-дур, оп. 82

ЧИСТИНА

1 Фев

четврток - 20:00 часот

Концертна Сала

Диригент:
Солист:

Диригент:

Емил Табаков (Бугарија)

Солист:

Татиана Колева – перкусии (Холандија/Бугарија)

 

Програма:

Т. Табаков:  Концерт за маримба, вибрафон и тапан *премиерна изведба

Симфонија дополнително

ЗАЕДНО

8 Фев

четврток - 20:00 часот

Концертна Сала

Диригент:

Конрад Ван Алфен (Холандија)

Солисти:

Софи Хајнрих – виолина (Австрија)

Mихе Рио   – виолончело (Кореа)

Марија Вршкова – пијано

 

Програма:

Л.В.Бетовен: Концерт за виолина, виолончело и пијано во Це-дур, оп.56

Х. Берлиоз: „Фантастична симфонија“, оп. 14

КОНЦЕРТ ПО ПОВОД ДЕНОТ НА ВЉУБЕНИТЕ

15 Фев

четврток - 20:00 часот

Концертна Сала

ХАРМОНИЈА

22 Фев

четврток - 20:00 часот

Концертна Сала

Диригент:
Солист:

Диригент:

Сашо Татарчевски

Солист:

Марк Бучков – виолина (Белгија)

 

Програма:

В.А.Моцарт: Концерт за виолина и оркестар бр.3 во Ге – дур,  K 216

А.Брукнер: Симфонија бр.4 во Ес – дур, ВАБ 104

СИЛА

7 Мар

четврток - 20:00 часот

Концертна Сала

Диригент/концерт-мајстор:

Анна Кондратенко – виолина

 

Програма:

В. Мартинов: “Come in!” * премиерна изведба

Г. Канчели: “Писма до пријателите” *премиерна изведба

ПОВРЗУВАЊЕ

14 Мар

четврток - 20:00 часот

Концертна Сала

Диригент:

Бисера Чадловска

Солист:

Рафаел Агире (Шпанија) – гитара

 

Програма:

Х. Родриго: Концерт за гитара “Аранхуез”

М. де Фаља: “Љубовта болшебничка” 

Ж. Бизе: „Кармен свита“ бр.1

 

ПРЕДАНИЕ

21 Мар

четврток - 20:00 часот

Концертна Сала

Диригент:
Солист:

Диригент:

Борјан Цанев

Солист:

Нина Костова – пијано

 

Програма:

С. Прокофјев: Концерт за пијано и оркестар Бр. 3, Це – дур, оп. 26

Е. Елгар: Варијации “Енигма“ оп.36

*увертира од мк композитор

ТАТКОВИНА

28 Мар

четврток - 20:00 часот

Концертна Сала

Диригент:

Оливиер Чарлс Монро

Солист:

Ѓорѓи Димчевски – виолина

 

Програма:

П.И.Чајковски: Концерт за виолина и оркестар во Де – дур, оп. 35

Б. Сметана:  Суита „Мојата татковина“

СВЕТЛИНА

4 Апр

четврток - 20:00 часот

Концертна Сала

Диригент:

Оливер Балабурски

Солист:

Станко Мадиќ – виолина (Србија)

 

Програма: 

П. Васкс: Концерт за виолина и оркестар бр. 1 – “Далечна светлина”  *премиерна изведба

Д. Шостакович: Симфонија бр. 5 во де – мол, оп. 47

ЕЗОТЕРИЈА

11 Апр

четврток - 20:00 часот

Концертна Сала

Диригент/солист:

Сергеј Крилов – виолина

 

Програма:

С. Прокофјев: Симфонија бр.1 „Класична“ во Де-дур, оп.25

М.Брух: Концерт за виолина и оркестар

 

БОЖЕСТВЕН

Велигденски Концерт

25 Апр

четврток - 20:00 часот

Концертна Сала

Диригент:

Диригент:

Конрад Ван Алфен (Холандија)

 

Програма:

Џ. МекМилан: “Седумте последни зборови од крстот“ *премиерна изведба

Хор Про -Арс

ИСКРА

16 Мај

четврток - 20:00 часот

Концертна Сала

Диригент:
Солист:

Диригент:

Даниел Рајскин

Солист:

Роман Симовиќ – виолина

 

Програма:

А. Шнитке: “Полифоно танго”

М.Роза: Концерт за виолина и оркестар оп. 24  *премиерна изведба

А. Глазунов: Симфонија бр.5 во Бе – дур, оп.55

 

 

АЛФА И ОМЕГА

Затворање на концертна сезона

23 Мај

четврток - 20:00 часот

Концертна Сала

Диригент:
Солист:

Диригент:

Јерухам Шаровски (Израел)

Солист:

Фазил Сај – пијано (Турција)

 

Програма:

Л.в.Бетовен: Увертира „Егмонт“, оп. 84

П.И. Чајковски : Симфониска поема „Манфред“ во бе-мол, оп. 58

 

 

МЛАДИТЕ ДОАЃААТ

6 Јун

четврток - 20:00 часот

Концертна Сала

Диригент:

Диригент:

Ангел Спироски

ЗВУКОТ НА ИДНАТА ГЕНЕРАЦИЈА

13 Јун

четврток - 00:00 часот

Концертна Сала

Диригетн:

Сашо Татарчевски

КОНЦЕРТ НА ФИЛХАРМОНИЈА НА ОТВОРЕНО ВО ГРАДСКИОТ ПАРК

20 Јун

четврток - 21:00 часот

Концертна Сала

Диригент:

Диригент:

Лубнан Баалбаки

 

Програма:

предлог – Музика од видео игри

Успешно се претплативте на нашиот билтен

Имаше грешка при вашето испраќање. Ве молиме обидете се повторно

Филхармонија will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.
Skip to content