Маријана Николовска

клавишни инструменти

Родена е во 1976 година. Своето образование го завршхува во ДМБУЦ „Илија Николовски-Луј“и на Факултетот за музичка уметност во Скопје, во класите на проф.Рита Трпчева-Поповиќ и проф. Јасминка Чакар. За време на своето школување, учествува на натпревари семинари кај истакнати професори како што се Кемал Гекиќ,Арбо Валдма, Рита Кинка…

Во 2007 година, магистрира пијано-придружба и камерна музика на ФМУ во Скопје.

Со солистички настапи и како пијано-придружба, редовно настапувала на „Скопско лето“, „Денови на македонска музика“, „Интерфест“, како и во Србија, Бугарија, Романија, Чешка, Италија, САД, Белгија, Франција, Хрватска…

Од 2000 година работи како професор по пијано и пијано-придружба во ДМБУЦ „Илија Николовски-Луј“во Скопје. Од 2003 година е хонорарен уметнички соработник на ФМУ во Скопје во класите на ударни инструменти, тромбон и туба, хорна, труба, соло-пеење и оркестарско диригирање, со чии студенти реализира дипломски и магистерски испити, натпревари и многубројни рецитали и јавни настапи.

Нејзините настапи и надвор од земјата се многубројни, од кои се издвојуваат настапите како дел од оркестрите “Orchestra L’ amoreaux”, “Orchestra regional de Cannes” (Франција)и Фламански симфониски оркестар (Белгија).

Од 2011 година е надворешен соработник, а од 2020 година и член на оркестарот на Македонската филхармонија на клавични инструменти (пијано/целеста).

Сака: море, џез-свирки, клупска журка, готвење, цртање керамика, Мароко, Њујорк…

Успешно се претплативте на нашиот билтен

Имаше грешка при вашето испраќање. Ве молиме обидете се повторно

Филхармонија will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.
Skip to content