Марина Николовска

втора обоа

Родена е во 1984 година во Кавадарци, каде што го завршува нижото музичко образование на отсекот за флејта во класата на проф. Силвана Чулева-Атанасова. Средното музичко училиште го завршува во МБУЦ „Илија Николовски-Луј“ во Скопје на отсекот за обоа во класата на проф. Гордана Јосифова-Неделковска. Во 2007 година, дипломира на Факултетот за музичка уметност во класата на проф. Гордана Јосифова-Неделковска со највисока оценка cumlaude, а кај истата професорка магистрира во 2011 година.

Од 2005 година, член е на Симфонискиот оркестар на Македонската филхармонија, со кој има остварно огромен број концерти со врвни уметнички имиња. Воедно е член и на “NoBordersOrchestra”, составен од реномирани музичари од поранешните југословенски простори. Настапувала и со Балканскиот камерен оркестар. Активно настапува како солист и како дел од камерни состави. Од 2013 година е член на балканскиот секстет ProArte, составен од музичари од Македонија, Албанија и Косово, со кој имала концерти во Македонија и во странство.

Учествувала на повеќе натпревари и е добитник на повеќе награди.Настапувала како солист со Македонската филхармонија во 2002, 2005, 2006, 2007 и 2010 година. Во 2011 година настапила како солист со оркестарот на Факултетот за музичка уметност.

Слободното време го поминува во читање книги, гледање серии и дружење со пријателите.

Успешно се претплативте на нашиот билтен

Имаше грешка при вашето испраќање. Ве молиме обидете се повторно

Филхармонија will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.
Skip to content