Фросина Богданоска

Фросина Богданоска е родена 1986 година во Велес, Македонија, во уметничко семејство, под чија закрила ги прави првите чекори и успеси со свирењето на виолина на возраст од три години. Во текот на школувањето, освојува бројни награди на натпревари за млади виолинисти, а воедно и повеќе пати настапува како солист со Филхармонија на РСМ, Младинскиот оркестар на Централно Европската Иницијатива ЦЕИ, како и други камерни ансамбли. Основното образование го почнува кај нејзината мајка Марија Богданоска, а го завршува кај проф. Сихана Бадивуку-Хоџа. Во 2001 се запишува на Националниот Музички Конзерваториум во Тулуз, Франција, во класата на проф. Благоја Димчевски, кај кого посетува и повеќе семинари. Дипломски и постдипломски студии завршува на Факултетот за музичка уметност во Скопје со највисока оцена CUM LAUDE, во класата на проф. Љубиша Кировски. Во 2010 добива стипендија и понуда за постдипломски студии на Кралската академија во Лондон, а во 2012 запишува специјализација на Универзитетот за музика и изведувачки уметности во Виена, во класата на проф. Антон Сороков. Член е на Квартетот „Зографски“, ансамблот „Игњац Фукс“, а настапувала во Германија, Австрија, Турција, Словенија, Франција, Хрватска, Коларац во Белград, САД..... До неодамна беше член на Симфонискиот оркестар на Австриското радио РСО ОРФ Виена и соработник со Виенскиот симфониски оркестар – Wiener Symphoniker, а сега е член на Каринтискиот оркестар на Театарот во Клагенфурт, каде што оваа сезона служи како водач на први виолини. Свири на виолина изработена од нејзиниот татко Светозар Богданоски.

Успешно се претплативте на нашиот билтен

Имаше грешка при вашето испраќање. Ве молиме обидете се повторно

Филхармонија will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.
Skip to content