Интервју

Видео и пишани интервјуа со уметниците кои настапуваат на нашата сцена.

ПОВЕЌЕ

25 Јан 2022

Интервју Тина Иванова: Стануваме...

Интервју Тина Иванова: Стануваме емотивни инвалиди – Трилинг

„Разнебитени сме, распарчени духовно, се мразиме, му се потсмеваме на другиот, едвај чекаме некој да направи грешка за да му се ситиме, се делиме на „сдсмовци“ и „вмровци“, на „ваксери“ и „антиваксери“, на муслимани и христијани, имаме постојана потреба за себедокажување. Скромноста исчезна, исчезнаа моралните вредности, нема етика, нема добрина. Е па, кога сите овие […]

Повеќе

25 Јан 2022

Тина Иванова, директорка на Филх...

Тина Иванова, директорка на Филхармонија: Окупираме простори што не се наменети за концерти, особено не за класична музика

Изминатата сезона ќе ја оценам како една од најдобрите, токму поради условите, комплексноста на работата, неизвесноста. Имавме публика и внатре во салата, имавме публика и онлајн (концертите се емитуваа во живо), имавме одлични солисти и диригенти, мошне интересна програма, а воведовме дури и неколку новитети, вели Тина Иванова, директорка на Филхармонија, во интервјуто за Факултети.мк […]

Повеќе

25 Јан 2022

Интервју – Тина Иванова, ренес...

Интервју – Тина Иванова, ренесансен човек на модерното време. – Elemental

Традиционалното и културно воспитување, отвореноста на домот но, и онаа на умот, изградиле силен темел врз кој се напластуваат вистински вредности, вредни дела, силни творби, уметнички надградби, лични и професионални успеси. Плени со непосредноста, со елоквентноста на зборот и ведрината на духот, така суптилно поведувајќи го соговорникот кон темелни читања, најмногу на запишаното меѓу редовите, […]

Повеќе

09 Сеп 2021

Уметноста мора да живее

Уметноста мора да живее

Навистина ме импресионира тоа што Филхармонија не престана со своите концерти оваа сезона, што претставува, всушност, важен акт на културолошка храброст и почит кон музичарите и публиката. Габриел Бебешелеа е исклучителен диригент и музичар. Со неговото доаѓање во почетокот на сезоната, Филхармонија по повеќе од две децении повторно доби шеф- диригент. Човек на кого човечките […]

Повеќе

Интервју Тина Иванова: Стануваме емотивни инвалиди – Трилинг

Тина Иванова, директорка на Филхармонија: Окупираме простори што не се наменети за концерти, особено не за класична музика

Интервју – Тина Иванова, ренесансен човек на модерното време. – Elemental

Уметноста мора да живее

Габриел Бебешелеа е исклучителен диригент и музичар. Со неговото доаѓање во почетокот на сезоната, Филхармонија по повеќе од две децении повторно доби шеф- диригент. Човек на кого човечките доблести му се најважни, музичар на кого суштината на делата

Музика

Избор, фрагменти од различни музички дела во изведба на оркестарот на Филхармонија.

ПОВЕЌЕ

Магазин

Квартален магазин на филхармонија, урбана публикација со солисти и диригенти и текстови врзани со делата кои се изведуваат.

ПОВЕЌЕ

Концерти

Интегрални видео снимки од нашите концертни програми.

ПОВЕЌЕ

09 Сеп 2021

ФИЛХАРМОНИЈА ЗА ФИЛХАРМОНИЈА VOL. ...

ФИЛХАРМОНИЈА ЗА ФИЛХАРМОНИЈА VOL. 3

09 Сеп 2021

ДАНТЕ
Диригент: Габриел Бебешелеа
Солист: Андреј Гугнин

ДАНТЕ

09 Сеп 2021

МУЗИЧКО ПАТУВАЊЕ
Диригент: Конрад Ван Алфен
Солист: Здравко Ангелов

МУЗИЧКО ПАТУВАЊЕ

09 Сеп 2021

НУ ПОГОДИ

НУ ПОГОДИ

ФИЛХАРМОНИЈА ЗА ФИЛХАРМОНИЈА VOL. 3

Диригент: Габриел Бебешелеа
Солист: Андреј Гугнин

ДАНТЕ

Диригент: Конрад Ван Алфен
Солист: Здравко Ангелов

МУЗИЧКО ПАТУВАЊЕ

НУ ПОГОДИ

Архива од концерти

25 Јан 2022

Интервју Тина Иванова: Стануваме...

Интервју Тина Иванова: Стануваме емотивни инвалиди – Трилинг

„Разнебитени сме, распарчени духовно, се мразиме, му се потсмеваме на другиот, едвај чекаме некој да направи грешка за да му се ситиме, се делиме на „сдсмовци“ и „вмровци“, на „ваксери“ и „антиваксери“, на муслимани и христијани, имаме постојана потреба за себедокажување. Скромноста исчезна, исчезнаа моралните вредности, нема етика, нема добрина. Е па, кога сите овие […]

Повеќе

25 Јан 2022

Тина Иванова, директорка на Филх...

Тина Иванова, директорка на Филхармонија: Окупираме простори што не се наменети за концерти, особено не за класична музика

Изминатата сезона ќе ја оценам како една од најдобрите, токму поради условите, комплексноста на работата, неизвесноста. Имавме публика и внатре во салата, имавме публика и онлајн (концертите се емитуваа во живо), имавме одлични солисти и диригенти, мошне интересна програма, а воведовме дури и неколку новитети, вели Тина Иванова, директорка на Филхармонија, во интервјуто за Факултети.мк […]

Повеќе

25 Јан 2022

Интервју – Тина Иванова, ренес...

Интервју – Тина Иванова, ренесансен човек на модерното време. – Elemental

Традиционалното и културно воспитување, отвореноста на домот но, и онаа на умот, изградиле силен темел врз кој се напластуваат вистински вредности, вредни дела, силни творби, уметнички надградби, лични и професионални успеси. Плени со непосредноста, со елоквентноста на зборот и ведрината на духот, така суптилно поведувајќи го соговорникот кон темелни читања, најмногу на запишаното меѓу редовите, […]

Повеќе

09 Сеп 2021

Уметноста мора да живее

Уметноста мора да живее

Навистина ме импресионира тоа што Филхармонија не престана со своите концерти оваа сезона, што претставува, всушност, важен акт на културолошка храброст и почит кон музичарите и публиката. Габриел Бебешелеа е исклучителен диригент и музичар. Со неговото доаѓање во почетокот на сезоната, Филхармонија по повеќе од две децении повторно доби шеф- диригент. Човек на кого човечките […]

Повеќе

Интервју Тина Иванова: Стануваме емотивни инвалиди – Трилинг

Тина Иванова, директорка на Филхармонија: Окупираме простори што не се наменети за концерти, особено не за класична музика

Интервју – Тина Иванова, ренесансен човек на модерното време. – Elemental

Уметноста мора да живее

Габриел Бебешелеа е исклучителен диригент и музичар. Со неговото доаѓање во почетокот на сезоната, Филхармонија по повеќе од две децении повторно доби шеф- диригент. Човек на кого човечките доблести му се најважни, музичар на кого суштината на делата

09 Сеп 2021

ФИЛХАРМОНИЈА ЗА ФИЛХАРМОНИЈА VOL. ...

ФИЛХАРМОНИЈА ЗА ФИЛХАРМОНИЈА VOL. 3

09 Сеп 2021

ДАНТЕ
Диригент: Габриел Бебешелеа
Солист: Андреј Гугнин

ДАНТЕ

09 Сеп 2021

МУЗИЧКО ПАТУВАЊЕ
Диригент: Конрад Ван Алфен
Солист: Здравко Ангелов

МУЗИЧКО ПАТУВАЊЕ

09 Сеп 2021

НУ ПОГОДИ

НУ ПОГОДИ

ФИЛХАРМОНИЈА ЗА ФИЛХАРМОНИЈА VOL. 3

Диригент: Габриел Бебешелеа
Солист: Андреј Гугнин

ДАНТЕ

Диригент: Конрад Ван Алфен
Солист: Здравко Ангелов

МУЗИЧКО ПАТУВАЊЕ

НУ ПОГОДИ

Архива од концерти

Skip to content