Љупка Каевиќ

виолончело

Љупка Каевиќ е родена во 1991 година во Скопје. Од 2020 година е редовен член
на оркестарот на Македонската филхармонија. Основно и средно образование
завршува во ДМБУЦ ,,Илија Николовски-Луј“, а студии на Факултетот за музичка
уметност ,,Гоце Делчев“ во Штип во класата на проф. Паскал Краповски.
Како виолончелист во текот на образованието има освоено награди на
државни и на меѓународни натпревари. Во 2008 година, настапува во Германија
со Камерниот оркестар на „Илија Николовски-Луј“, предводен од проф. Ле
Фифи. Во 2009 година, настапува со “KFX Orchestra“ во Котор. Со Македонската
филхармонија како солист (подиум на млади) настапува во 2010 и 2013
година. Исто така, како солист нижи многу настапи во нашатадржава и надвор од неа.Член е на гудачкото трио “4strings”, со кое настапува во нашатадржаваи во странство. Настапува со разни камерни ансамбли (оркестри), меѓу кои и
камерниот оркестар „Скопски солисти“. Со квартетот “Passionis” и проф. Борче
Наумоски во 2018 година настапува во Њујорк каде што имаа одличен концерт.

Од 2015 до 2017 година е професор по виолончело во ДМБУЦ „Илија Николовски-
Луј“. Како професор постигнува голем успех, а за тоа сведочат многубројните
награди на учениците. Како надворешен соработник настапува и со
оркестарот на Македонската опера и балет (оркестрант –виолончелист).
Посетува семинари кај врвни светски виолончелисти: Astrit Selita, Johannes
Moser, Michal Kanka, Vida Vujic, Gal Faganel…

„Да се биде член во оркестарот на Македонската филхармонија за мене
навистина претставува огромно задоволство и гордост. Освен што сум фанатик
на музиката, го обожавам спортот, природата, убавите дружби со пријателите,
добрите книги. Она што ме води низ животот е љубовта, со помош на неа
постигнувам успеси и сум среќна и исполнета личност“.

Успешно се претплативте на нашиот билтен

Имаше грешка при вашето испраќање. Ве молиме обидете се повторно

Филхармонија will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.
Skip to content