Јана Шуплевска-Малевска

виолончело

Родена е во 1973 годинаво Скопје.Основно, средно и високо образование завршува во родниот град.Дипломира на Факултетот за музичка уметност во Скопје во 1995 година, на одделот за виолончело, во класата на проф. Душка Тасеска.

Од 1996 година е вработена во Македонската филхармонија и учествува како виолончелист во оркестарот на повеќе од 700 концерти. Со Македонската филхармонија гостува во Шпанија, Бугарија, Израел, Оман, Србија, Хрватска и други земји.Во 1998 година, го основа женскиот камерен квартет „Кале“, со кој има одржано повеќе десетици настапи.Има учествувано и во меѓународни оркестри: „Атенеум“ во Грција, „Балкански симфониски оркестар“ во Грција, Германија и други.

Успешно се претплативте на нашиот билтен

Имаше грешка при вашето испраќање. Ве молиме обидете се повторно

Филхармонија will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.
Skip to content