Маја Чанаќевиќ

англиски рог

Родена е во Скопје каде што го завршува средното музичко образование и Факултетот за музичка уметност. Дипломира обоа во класата на проф. Гордана Јосифова-Неделковска на ФМУ во Скопје. Веднаш по дипломирањето, ги завршила и постдипломските студии по културен менаџмент, a магистрирала и во областа на музичката уметност во класата на проф. д-р Владимир Лазаревски.

Во текот на образованието, добитник е на бројни награди на државните музички натпревари, како и наградата за најдобар студент на ФМУ. Инструментот обоа го усовршувала и кај светски признатите обоисти Пол Домбрехт и Давид Валтер.

Почнувајќи од периодот на студиите па сè до денес, настапувала како солист или, пак, како член на камерни оркестри на сите фестивали во Македонија, но и надвор од неа. Како солист настапувала во Холандија, Украина, Босна и Херцеговина, Турција, Унгарија, Косово, Бугарија, Србија, САД итн… Има остварно и повеќе аудио и видеоснимки. Постојан член е на камерното студио „Бахус“, камерниот ансамбл „Консонанс“, оркестарот F.A.M.E.’S.итн.

Афинитетот кон менаџирањето го покажува уште во периодот на студиите кога ја започнува и работата во Музичката младина на Македонија, а потоа и како претставник на Македонија во неколку тела на Меѓународната организација на музичка младина (Youth of Music International), како член на Советот на ,,Охридско лето“ и прв секретар на Македонскиот музички совет. Огромното искуство во областа на културниот менџмент, покрај организирањето различни концерти, раководење ансамбли и оркестри, го реализира и преку одржување семинари, како и пишување и објавување повеќе статии од оваа област.

За нејзината успешна работа како лидер, но и како уметник, одликувана е и со највисоки меѓународни и национални признанија. Во 2011 година, беше одликувана со Медал за посебни заслуги во областа на културата и уметноста, доделен од државата Полска, медал кој многу ретко се доделува на странци. Одликувана е и со националниот Медал за посебни заслуги и придонес кон македонската култура, доделен од Бигорскиот манастир.Во 2018 година, по предлог на француското Министерство за култура, одликувана е со највисокото признание кое го доделува Франција во областа на културата и уметноста –Витез од редот на уметноста и книжевноста.

Вработена е повеќе од 20 години како обоист и солист на англиски рог во Македонската филхармонија. Во рамките на својата уметничка дејност, продолжува да твори и да ја промовира камерната музика и музиката пишувана за овој редок инструмент (англиски рог). Во периодот 2007 – 2017 година, во три мандати беше директор на Македонската филхармонија.

„Вечен ентузијаст, ведра и насмеана, се радувам на пријателите и на луѓето, постојано во движење и учење, живеам со верба дека добрината и уметноста ќе го спасат светот…

Првата љубов е музиката, но втората љубов ми е ликовната уметност и дизјанот. Сè уште ми е најубав мирисот на вистинската книга, а задоволството од читање неизмерно. Скијањето и велосипедизмот се нештата што ми го расчистуваат умот, а патувањата и истражувањето ми го одржуваат духот. Среќна сум што повеќе од 20 години ја имам можноста и задоволството да музицирам со моите колеги на сцената на Македонската филхармонија, но и со врвни уметници од целиот свет. Посебно сум горда на нашата убавица–концертната сала, чија градба беше започната и завршена токму во периодот во кој ја имав честа да бидам директор на оваа инстинтуција.Како долгогодишен член на Rotary, среќна сум што имам можност да ѝ служам на заедницата и да помагам на оние на кои им e најпотребно“.

Успешно се претплативте на нашиот билтен

Имаше грешка при вашето испраќање. Ве молиме обидете се повторно

Филхармонија will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.
Skip to content