Даниел Апостолов

втор фагот

Роден е во Скопје во 1975година.Првите чекори во музиката ги започнува во нижото музичко училиште „ИлијаНиколовски-Луј“ во Скопје како ученик по пијано. По завршувањето, се запишува восредниот оддел и се определува да го изучува инструментот фагот како негова иднапрофесија.Дипломирал на Факултетот за музичка уметност во Скопје на вокално-инструменталниотоддел– фагот, како прв студент од дувачкиот оддел со највисоката оценка 10 (cum laude).

По завршувањето на студиите, примен е на Музичката академија во Љубљана на постдипломски студии како прв постдипломец на вокално-инструменталниот оддел – фагот. Во текот на додипломските студии и по дипломирањето, учесник е на неколкумајсторски курсеви: Летната академија „Моцартеум“ во Салцбург,Австрија (1995),фестивалот „Шлезвиг-Холштајн“ во Либек,Германија (1998), кај познатиот фаготисти педагог проф. Клаус Тунеман, како и курсот кај проф.Албрехт Холдер во Вајкерсхајм.Исто така, двапати членува во интернационалните оркестри што се одржуваа во Алтенбург(1996) и Бајројт (1998). Во 2002 година, во Вирцбург, Германија, ги завршува и уметничките постдипломски студии кај познатиот фаготист проф.Албрехт Холдер.

Уште од најрана возраст се истакува со својот талент и како ученик по пијано во основното музичко училиште е добитник на бројни награди. Во средниот оддел учествувана јубилејниот натпревар за дувачи во Херцег Нови (1991) и е добитник на прва награда,како и на високи награди на подоцнежните натпревари.Член е на Сојузот на музичките уметници на Македонија и членувал во триото „Мацедонико“ и „Скопски дувачки квинтет“.Своите први оркестарски искуства ги стекнува како соработник во Македонската филхармонија и во Словенечката филхармонија. Вработен бил во оркестарот на Љубљанската опера и балет (2000/01), како и во оркестарот на Мариборската опера и балет. Свирел во оркестрите на ФМУ, во Ревијалниот оркестар при МРТВ, Косовската филхармонија и др.

Активно учествува во концертниот живот во својата земја, како и во странство.Чест гостин е на сите домашни фестивали–„Скопско лето“, „Есенски музички свечености“, „Интерфест“ – Битола, „Охридско лето“, „Хераклејски вечери“, „Штипско лето“, како и на многубројниконцерти во Словенија, Австрија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Италија и Германија.

На Факултетот за музичка уметност во Скопје, во 2005 година, бил избран за наставник по фаготво звање доцент и веќе има завршено една генерација дипломирани фаготисти. Моментално е вработен во Македонската филхармонија.

Успешно се претплативте на нашиот билтен

Имаше грешка при вашето испраќање. Ве молиме обидете се повторно

Филхармонија will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.
Skip to content