Гоце Узунски

тимпани

Роден е во 1974 година во Делчево. Основно образование завршува во с.Тработивиште, а во 1988 година се запишува во МБУЦ „Илија Николовски-Луј“ во Скопје, ударни инструменти во класата на проф. Емил Клан. Во 1992 година,продолжува на Факултетот за музичка уметност во Скопје во класата на проф. Емил Клан, а во 1996 година дипломира во класата на проф. Зоран Спасовски со оценка 10 и специјална пофалница cum laude.

Од 1990 до 1999 година е хонорарен соработник во Македонската филхармонија, а од 1999 година е редовно вработен во Филхармонија на работно место – перкусионист.

Учествувал во повеќе камерни состави, Младинскиот оркестар на Музичката младина на Македонија и со различни ансамбли на манифестацијата „Денови на македонска музика“, како перкусионист.Во 1997 година, учествува на семинар во Алтенбург, Германија, кај проф. David Punto, прв тимпанист на Берлинската филхармонија.

Од 1995 година е член на етногрупата „Синтезис“ со која има реализирано над 500 концерти, презентирајки ја македонската музика во целиот свет – Америка, Австралија, Европа, Русија, Јапонија, Израел, Кина, Виетнам…Од 2020 година е тимпанист во Македонската филхармонија.

„Задоволство наоѓам во изработка и репарација на палици за тимпани. Татко сум на три деца– Јана, Јована и Димитар. Семејните вредности се длабоко всадени во мене уште од мали нозе и секој слободен момент го користам да се вратам во моето родно место“.

Успешно се претплативте на нашиот билтен

Имаше грешка при вашето испраќање. Ве молиме обидете се повторно

Филхармонија will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.
Skip to content