Владимир Костов

концертмајстор

Роден е во Битола, а дипломира и магистрира на Факултетот за музичка уметност во Скопје во класата на проф.Михајло Куфојанакис.Усовршувањето го продолжува кај повеќе истакнати педагози, меѓу кои: Сихана Бадивуку, Благоја Димчевски, Корнелија Бронзети, Ирина Бочкова, Наталија Пришепенко. Членувал во Светскиот симфониски младински оркестар и оркестарот “No borders”.Покрај солистичите настапи,особен афинитет има кон камерната музика, членувајќи во ансамблот за современа музика „Алеа“, камерното студио за барокна музика „Бахус“, квартетот „Бревис“.Основач е на клавирското трио ВАМ, а свирел и во ансамблот за современа музика „Контемпора“, и во многу други камерни формации. Настапува како солист со Македонската филхармонија и Камерниот оркестар и на повеќе фестивали и манифестации во Македонија, Украина, Германија, Австрија, Велика Британија, Србија, Бугарија, Хрватска, Полска и др.

Основач е на фестивалот за млади виолинисти „Виолин фест“. Моментално работи и како вонреден професор на Факултетот за музичка уметност во Скопје.

 

,,Да бидам концерт-мајстор на Македонската филхармонија е моја желба од првите моменти кога почнав да ја осознавам музиката. Работата во овој оркестар за мене е огромна чест,задоволство и одговорност.Како секој битолчанец,кафето со пријателите ми е од бесценета вредност. Море,плажа,дружењето со колеги и пријатели, готвењето… се само неколку од работите со кои си ги полнам батериите. Медицината секогаш ќе ми остане пасија,а компјутерската графика и обработка на фотографии –мое хоби“.

Успешно се претплативте на нашиот билтен

Имаше грешка при вашето испраќање. Ве молиме обидете се повторно

Филхармонија will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.
Skip to content