Весна Шуплевска-Јовчева

виолина

Потекнува од едно од најстарите музички семејства во Македонија –Шуплевски.Основното и средното музичко образование го завршува во МБУЦ „Илија Николовски-Луј“, а дипломира на Факултетот за музичка уметност во Скопје.Својата надградба ја продолжува кај виолинистот Леонид Пејсахов.Во 1998 година, завршува постдипломски студии и специјализација на Државната музичка академија во Софија, Бугарија, во класата на проф. Дора Иванова-Караконова. Уште како ученичка настапува како солист во земјата и во странство, а и повеќепати настапувала како солист со Македонската филхармонија. Добитник е на повеќе први,втори и трети награди на натпревари во поранешната Југославија. На меѓународниот натпревар „Земјата и луѓето“ во Софија во 1995 година,Весна Шуплевска и Катерина Костадиновска,како пијанистичко дуо,се добитници на специјална награда за најдобра изведба на Шубертови сонати.Како дуо учествувале и на фестивалите  „Охридско лето“ и „Скопско лето“. Била активен учесник на семинари по виолина кај познатите професори Евгенија Чугаева,Марина Јашвили,Минчо Минчев и др.Во 1995 година се вработува во Македонската филхармонија, каде што, исто така, е член на Камерниот оркестар при Филхармонија.Таа е редовен соработник во оркестарот за филмска музика F.A.M.E.’S.

Како љубител на природата, своето слободно време заедно со семејството го поминува во природа,посетувајќи ги убавите места во Македонија.

Успешно се претплативте на нашиот билтен

Имаше грешка при вашето испраќање. Ве молиме обидете се повторно

Филхармонија will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.
Skip to content