Филип Петрески

Филип Петрески е роден на 18.06.1998 во Прилеп, Македонија. Основното музичко образование го завршил во ООМУ ,,Ордан Михајловски - Оцка’’ во родниот град. Своето образование го продолжил во ДМБУЦ ,,Илија Николовски - Луј’’ Скопје во класата по хармоника на проф. м-р Зорица Каракутовска, во чија класа на Факултетот за Музичка Уметност Скопје при Универзитетот ,,Св. Кирил и Методиј” во Скопје дипломирал со највисока оцена "cum laude". Во текот на неговото образование Филип се закитил со голем број награди на разни државни и интернационални натпревари, додека во меѓувреме редовно учествувал и на бројни концерти и фестивали во Македонија и во странство. Како солист гостин и член во разни камерни состави учествувал во повеќе манифестации меѓу кои и меѓународниот проект "WORLD ACCORDION DAY" (6-ти мај Светски ден на хармониката), концерти организирани од Музичка младина на Македонија, Фестивалот "Златна Лира", Musica Viva, Фестивал на млади хармоникаши, Вечер со звуците на хармониката, Филхармонија за филхармонија и други. Во 2015 год. Филип се закитил со 5-то место на еден од најпрестижните натпревари за хармоника “Castelfidardo“ во Италија, додека истата година го промовирал македонското творештво на светскиот куп за хармоника “Coupe Mondiale“ кој се одржал во Турку – Финска со изведба на делото "Dej-gi-di" од композиторката Бете Илин. Филип во 2021 година се закитил со Златен медал во Италија на 12-иот интернационален нантпревар за хармоника "ITALY AWARD", додека континуирано на македонската музичка сцена го одржал својот прв рецитал под називот „Вечер со звуците на хармониката“ во Охрид, а со полурецитал настапил и на 61-то издание на Фестивалот „Охридско лето“ на подиумот за млади. Денес Филип е член на Танго – Трио со кои редовно настапува на различни фестивали и манифестации на државно и интернационално ниво.

Успешно се претплативте на нашиот билтен

Имаше грешка при вашето испраќање. Ве молиме обидете се повторно

Филхармонија will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.
Skip to content