Татијана Петрушевска Карарскаковска

Родена е во Куманово, каде го започнува своето музичко образование во класата по пијано . Продолжува во МБУЦ во Скопје во класата по обоа кај проф. Васил Атанасов а подоцна дипломира на ФМУ во класата на проф. Киро Давидовски . За време на своето школувањеима освоено I Републичка и II Сојузна награда во Љубљана ( 1988 год. ). Во 1990годпосетила Мајсторски курс ка проф.Љубиша Петрушевски во Белград .Во 2015год.магистрира во класата по обоа кај Проф.- Мр. Гордана Јосифова Неделковска,со највисока оцена.Уште како студент активно учествува во камерни состави, го формира Дувачкиот Квинтет АРТ и Камерното Студио БАХУС, со кои остварува многу концертни настапи , хонорарно соработува со Македонската Филхармонија и со Оркестарот на МОБ. Соработувала со етаблирани пијанисти како Јасна Аврамовска ,Јасминка Чакар,а во моментот како постојан пијанист е Петар Макариевски,со кој остваруваат забележителни концерти , кои секогаш изобилуваат со премиерни и исклучителни виртуозни изведби .Како уметник кој секогаш трага по нови и интересни програми ,започнува соработка со ОПЕРА ТРИО во состав обоа,кларинет,фагот,Пијано Трио во состав обоа ,фагот и пијано,соработка со Ансамбл за Современа музика СОНОРИС,Дувачки Квинтет при МОБ. Покрај концертните настапи остварува и аудио и видео записи за МРТВ. Вo 2010 год.издава свое самостојно CD,а во 2108год. издава CD со ОПЕРА ТРИО со наслов” Звукот на Трските”. Исто така нејзини изведби се ставени и на други носачи на звук, како солист и во склоп на различни ансамбли.За цело време на својот професионален ангажман,а на свое големо задоволство,активно соработува и со ученици и студенти по обоа. Соработува и во Нишки Симфонијски Оркестар, оркестрите Операта на ХНК Иван Племенити Зајц во Ријека и ХНК Сплит.Некои од настапите : рецитални настапи во Салон 19,19 во КИЦ ,на Скопско Лето,Штип ,Куманово,Бит Фест, Италијански Културен Центар во Ријека,како солист и член на Камерниот Оркестар на МРТВ, на Денови на Македонска Музика ,Охридско Лето, солист со Мандолинскиот Оркестар на Рамадан Шукри ,со Македонска Филхармонија,Ријечки Летни Ноќи,Сплитско Лето.Гостувала во Бугарија ,Романија,Србија , Грција , Украина Хрватска , Португалија.На својот репертоар има дела од : Бах,Вивалди, Телеман,Моцарт,Хајдн,Шуман,Сен-Санс,Пуланк,Каливода,Даели,Зеленка ,Бритн,Аврамовски,Бранѓолица,Ортаков,Стојков и др. Во моментот работи како прва обоа во Оркестарот на НОБ.

Успешно се претплативте на нашиот билтен

Имаше грешка при вашето испраќање. Ве молиме обидете се повторно

Филхармонија will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.
Skip to content