Сојанг Јун

Изведбите на виолинистката Сојанг Јун, која е една од водечките виолинисти и камерни музичари на својата генерација, се опишани од критиката како: „високо дисциплинирани“ („Грамофон“), „техничка совршеност која секогаш е во служба на музиката“ („Гардијан“). Сојанг е добитник на прва награда на престижните натпревари „Јехуди Мењухин“ и „Хенрик Виењавски“, како и сребрен медал на натпреварот во Индијанаполис.
Како солист Сојанг настапува со водечки оркестри како: Германската филхармонија на Бремен, Оркестарот на Елбфилхармонијата, Рускиот национален оркестар, Кралскиот филхармониски оркестар, Симфонискиот оркестар на Берн, Симфонискиот оркестар на Трондхајм, Камерниот оркестар на Цирих итн., соработувајќи со музичари како: Кшиштоф Пендерецки, Ивор Болтон, Кшиштоф Урбански, Мухаи Танг, Максим Венгеров и Михал Нестерович. Оваа година таа исто така ќе настапи во Карнеги Хол во Њујорк, берлинскиот Концертхаус, како и со Симфонискиот оркестар на Сингапур и на турнеја низ Германија со Прашката филхармонија.
Во соработка со Кореанскиот камерен оркестар, Сојанг има издадено носач на звук со „Годишните времиња“ на Пијацола и Концертот за виолина и оркестар од Феликс Менделсон, при тоа настапувајќи со оркестарот на турнеја низ Азија, Европа и Северна Америка. Во 2012 година, таа заедно со Бенџамин Грегор-Смит го освнова триото „Орион“, со кое ја добиваат правата награда и наградата од публиката на натпреварот за камерна музика во Цирих – „Мигрос Културпроцент“. Оваа концертна сезона триото настапува во „Вигмор Хол“ во Лондон, „Тонхале“ во Цирих, како и во бројни концертни сали во Штутгарт, Единбург, Белфаст, Манчестер...
Сојанг живее во Базел и Сеул, а се образувала на Националниот универзитет за уметност во Сеул со Захар Брон, на Универзитетот за музика и танц во Келн и на Универзитетот за уметности во Цирих. Таа свири на виолина изработена од Џ. Б. Гвадањини во 1773 година, позната и како „Бикебург“.

Успешно се претплативте на нашиот билтен

Имаше грешка при вашето испраќање. Ве молиме обидете се повторно

Филхармонија will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.
Skip to content