Весна Ангелова Христов

Основно и средно музичко образование завршува во Скопје во класата на проф.Павлина Среброва.На 17годишна возраст е примена на ФМУ каде дипломира пијано со највисока оценка во класата на проф.Борис Романов.Магистрира интерпетација на пијано на ФМУ под менторство на реномираната пијанистка и педагог Рита Кинка(Академија на уметности Нови Сад Р.Србија).Во текот на нејзиното школување е добитник на многубројни државни и меѓународни награди и признанија(Специјална награда меѓународен натпревар Н.Сад,Р.Србија,Диплома од меѓународен натпревар во Етлинген,Германија,специјална награда и неколку први награди на државните натпревари по пијано и камерна музика.)Учеството на избор за евровизиски преставник за класична музика и овозможува реализација на ТВ Портрет на Македонска Телевизија.Добитник е на стипендија за културно дејствување и кулtурен престој во Париз 2008 год во Меѓународниот град на уметностите(Cites des Arts Paris).Во 2017 остварува престој во Њу Јорк каде реализира концерт рецитал во Gallery MC. Учесник е на меѓународни Мастер класи кај еминентни педагози-Б.Романов,Рита Кинка,Антон Диков,Ј.Михаиловиќ,Јаромир Клепач(Француско-Чешка летна академија).Добитник е на стипендија на МММ за учество на меѓународен Мастер клас во Вајкерсхајм,Германија каде работи со реномирани педагози од оваа област. Настапува како солист и камерен музичар во концертни сали во Македонија ,Косово,Р.Србија,Бугарија,Хрватска,Франција(Париз),Германија,Турција,Чешка,САД(Њу Јорк).Има реализирано настапи на домашни фестивали-ДММ,Златна Лира,Охридско лето,Скопско лето,и на меѓународна сцена-ДАМ фестивал ,Шопен Фест(Приштина),Франкофонски фестивал Солеил,Созопол(Р.Бугарија),Fete de la musique Париз и др.Повеќе пати настапува и како солист со Македонската Филхармонија.Нејзиниот афинитет кон камерната музика ја води кон оформување на пијано трио и пијано дуо,а како пијано соработник најчесто настапува со виолинисти ,подржувајќи ги младите музичари на натпревари,семинари и концертните подиуми.Член е на комисии на државните натпревари по пијано и камерна музика.Од 2005година до денес работи како надворешен пијано соработник на Факултетот за музичка уметност.Од 2005 година работи како органист во Anglican Church во Скопје.Oд 2007-2019 година работи како надворешен соработник на оркестарот на Македонска филхармонија.Во моментов работи како професор по пијано и камерна музика во ДМБУЦ,,Илија Николовски-Луј,,Скопје.

Успешно се претплативте на нашиот билтен

Имаше грешка при вашето испраќање. Ве молиме обидете се повторно

Филхармонија will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.
Skip to content