Бојан Илкоски

Бојан Илкоски своето музичко образование го започнува на седумгодишна возраст во ДМБУЦ „Илија Николовски-Луј“ во Скопје, каде ги завршува нижото и средното музичко образование. Првите контакти со виолината ги остварува на својата седумгодишна возраст со проф.Румен Димитриев, а дипломира на Факултетот за музичка уметност во Скопје во класата на проф.Олег Кондратенко. Илкоски досега има остварено бројни настапи во земјата и надвор од границите на нашата држава: Романија, Србија, Хрватска, Бугарија. Има остварено неколку настапи како солист со Македонската филхармонија, како и со Камерниот оркестар при ФМУ, а во 2009 година го одржа и својот прв самостоен целовечерен  концерт во Даут-Пашин Амам. Заедно со пијанистот Дино Имери, основаат  камерно дуо и остваруваат бројни настапи како во земјата, така и надвор од границите. Настапуваат на „Европскиот концерт“ приреден од Музичките и балетски педагози на Македонија, заедно со „Europian union of  Music Competitions for Youth“. Заедно беа повикани свечено да го отворат реномираниот натпревар „Охридски бисери“ (2015), фестивалот А-Фест во Нови Сад, Србија, а во 2013 г. остваруваат рецитал во циклусот на концерти “Доаѓаме...“. Заедно настапуваат во Шпанската амбасада по покана на амбасадорот Фернандо де Галаинена Родригез. Во досегашното искуство како виолинист Илкоски вбројува и неколку соло рецитали без пијано придружба кои претставуваат огромен предизвик за секој инструменталист воопшто. Заедно со Симфонискиот и Камерениот оркестар при ФМУ остварува настапи во земјата и странство (Хрватска и Босна и Херцеговина). Како камерен музичар, Илкоски има соработува но со светски реномирани имиња како Франсис Дирој и светски познатиот виолончелист и диригент Марк Копеј. Остварува контакт и соработка со виолинистот Сретен Крстиќ (концертмајстор на Минхенската филхармонија). Исто така, член е на Меѓународниот младински камерен оркестар на „Музичка младина“ под водство на познати и реномирани диригенти како Саша Николовски-Ѓумар, Миша Кац, Борјан Цанев, Дијана Илкоска, Елена Митревска, Емилио Перцан (настапи на „Охридско лето“,„ Интерфест-Битола“, „Скопско лето“). Од неодамна, Илкоски е редовен член на симфонискиот оркестар при Македонската филхармонија како и член на оркестарот за филмска музика на „Фејмс“.

Успешно се претплативте на нашиот билтен

Имаше грешка при вашето испраќање. Ве молиме обидете се повторно

Филхармонија will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.
Skip to content