Ана Мазнејкова

Ана Мазнејкова е родена во Струмица, во 2010 година. Ученичка е во шесто одделение во ООМУ „Боро Џони“ во Струмица , во класата на проф. Ленче Мазнејкова. Во октомври 2021 г. беше активен учесник на пијано-мастерклас под раководство на проф. Хајди Елзесер (Германија). Првите чекори на пијаното ги прави со помош на своте родители, а својот прв јавен настап го има на тригодишна возраст, на еден од концертите организирани во музичкото училиште. Ана има реализирано настапи на бројни концерти, фестивали и натпревари во Македонија и низ Европа. Има остварено два рецитали и еден полурецитал, а нејзиниот досегашен репертоар опфаќа повеќе од 100 композиции за соло пијано и пијаночетирирачно. Има реализирано 98 концертни настапи. Досега има настапувано во 10 земји (Италија, Белгија, Франција, Велика Британија, Австрија, Србија, Грузија, Унгарија, Бугарија и Косово), во престижни сали како: Бозар во Брисел, Моцартеум во Салцбург, Каза Верди во Милано, Камерна сала на Париската Филхармонија... Ана Мазнејкова е редовен учесник на европските натпревари за млади пијанисти. Има освоено 26 први и специјални први награди на натпревари во Париз, Брисел, Милано, Лондон, Виена, Салцбург, Белград, Софија, Будимпешта, Приштина и др. Во 2018, 2019, 2021 и 2022 година е победник на националниот натпревар по пијано, а истите четири години освојува и први награди на националниот натпревар по солфеж. Освојувач е на повеќе пехари и златни медали, кристален медал за исклучителен талент на натпреварот во Виена, а добитник е на називот „Лауреат“ во Белград во февруари 2020 година... Добитник е на престижната награда „Најдобар ученик“ за 2017 година која еднократно ја доделува Општинското Основно Музичко Училиште „Боро Џони“ – Струмица. Ана Мазнејкова има настапувано на националниот фестивал „Денови на македонска музика“; на манифестацијата „Струмица – град на културата“; на настанот Piano day – Skopje; ; на фестивалот „Piano City – Novi Sad“ во Србија, во проект на Музичка Младина на Македонија и др., а секоја година, од 2014-2019 година учествува на ревијалните концерти во Скопје, организирани од националниот огранок на Европската асоцијација на наставници по пијано (ЕПТА), и др. Во Македонија има настапувано во Скопје, Битола, Гевгелија, Штип, Велес, Кавадарци, Валандово и Струмица.

Успешно се претплативте на нашиот билтен

Имаше грешка при вашето испраќање. Ве молиме обидете се повторно

Филхармонија will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.
Skip to content