ЗУБИН МЕХТА

Born in 1936 in Bombay, Zubin Mehta received his first musical education under the guidance of his father, violinist and Bombay Symphony Orchestra founder Mehli Mehta. After pre-medical studies in Bombay, in 1954 he entered Vienna’s Akademie für Musik conducting program under Hans Swarowsky. He won the Liverpool International Conducting Competition in 1958 and was a prize-winner […]

Иван Еминовиќ

Роден во Скопје, музика започнува да изучува на 6-годишна возраст, посетувајќи најпрвин на одделот по пијано во нижото музичко училиште, а потоа и средно образование во ДМБУЦ „Илија Николовски – Луј“ во Скопје. На ФМУ во Скопје се запишува на одделот за оркестарско диригирање во класата на проф. Саша Николовски – Ѓумар, каде во 2010 […]

Ангел Спироски

Ангел Спироски (1996) во 2014та година се запишува на Факултетот за музичка уметност во Скопје на одделот за композиција во класата на проф. м-р Дарија Андовска, а во 2015та година паралелно започнува со своите студии на одделот за оркестарско диригирање во класата на проф. м-р Сашо Татарчевски. Во јуни, 2019та се стекнува со диплома: оркестарски […]

Џорџ Џексон

Џорџ Џексон е диригент, за кој критиката вели дека е препознатлив по ширината и посветеноста на својата работа – без разлика дали станува збор за оперска продукција, симфониски репертоар или современи партитури, тој успева да изгради силни врски со оркестрите што ги води. Во септември 2022 година, Џексон го започнува својот мандат како музички директор […]

Томас Сандерлинг

Russian-born conductor Thomas Sanderling is closely associated with the music of Dmitry Shostakovich. He has conducted a mixture of orchestras worldwide, generally to critical acclaim, and made a number of successful recordings. He has developed an equally respected reputation in opera, particularly for performances in the most important operatic centers in Germany, Austria, and Scandinavia. […]

Бисера Чадловска

Родена е 1978 година во Скопје. Дипломира во 2001 година на Факултетот за музичка уметност во Скопје, на отсекот по оркестарско диригирање во класата на професорот Фимчо Муратовски. Пост-дипломските студии по симфониско и оперско диригирање, ги завршува на Државната музичка академија во Софија. По завршувањето на студиите почнува да работи како хор-мајстор во Македонската опера […]

Ребека Тонг

Ребека Тонг е матичен диригент на Симфонискиот оркестар на Џакарта и уметнички директор на Ансамблот за современа музика во Џакарта. За време на студиите работела како асистент во Филхармонискиот оркестар на Би-би-си и со Кралскиот филхармониски оркестар на Ливерпул. Соработувала и со „Манчестер камерата“. Во сезоната 2020/21 година дебитирала со Оркестарот на Париз, Францускиот оркестар […]

Гудни А. Емилсон

Гудни А. Емилсон е роден во Рејкјавик, Исланд. На четиригодишна возраст започнува да зема часови по музика кај неговиот татко. Како магистранд на Државниот универзитет Тросинген во Германија, студира пијано кај Волфганг Вагенхаусер и диригирање кај Валтер Хаглер. Посетувал мастер класови по диригирање кај Валтер Хаглер, Кирк Тревор, Лутц Кохлер, Рудолф Баршаи, Илја Мусин, Хелмут […]

Бенџамин Шварц

„Бенџамин Шварц е сензација. Со неговата чиста енергија, перфектна техника во комбинација со мотивиран оркестар, тој успева да продуцира возбудлив и култивиран звук.“ Ова се дел од зборовите со кои критичарите го опишуваат харизматичниот диригент Бенџамин Шварц, кој, како што оценуваат, „има јасна визија во своите интерпретации“. Овие квалитети заедно со широкиот репертоар на дела […]

Николас Чалмерс

  Николас Чалмерс е уметнички директор на „Невил Холт Опера“ од основањето на фестивалот во 2013 година. По негово раководство во рамки на фестивалот се изведени седум нови опери и пет обнови на постари продукции… Со оркестарот на Невил Холт Опера ги диригирал „Волшебната флејта“, „Боеми“, „Вртење на штрафот“, „Кармен“, „Риголето“, „Љубовен напиток“, „Тоска“, „Така […]

Успешно се претплативте на нашиот билтен

Имаше грешка при вашето испраќање. Ве молиме обидете се повторно

Филхармонија will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.
Skip to content