ЉУБОВ, СТРАСТ – ФЛАМЕНКО!

ЉУБОВ, СТРАСТ – ФЛАМЕНКО!

Диригент:
Солист:
Марина Eредиjа

“Љубов, страст – фламенко!” e насловен нашиот традиционален концерт по повод Денот на вљубените со една од најзначајните шпански фламенко вокалистки – Марина Eредија!
Диригент е Кристијан Васкез од Венецуела, а на програмата се дела од Лорка, де Фаља и Гинастера.

Фламенко е повеќе од композиција, изведба, звук, ритам. Фламенко е поезија, чиста енергија, молитва, бунт, живот и историја.

Бидете дел од овој концерт, заедно да уживаме во страстната музика на шпанското фламенко!

Диригент:
Кристијан Васкез (Венецуела)

Солист:
Марина Eредиjа (Шпанија)- фламенко пејачка

 

Програма:

Ф. Г. Лорка: „Четири стари шпански песни“, орк. Х. Тригерос

– Anda, jaleo
– Las morillas de Jaén
– Cuatro Muleros
– Sevillanas del siglo XVIII

М. де Фаља: „Љубов волшебничка“ („El Amor Brujo“) – верзија од 1925 г. за соло вокал и оркестар

– Introducción. Escena (En la cueva. La noche)
– Canción del amor dolido
– El aparecido
– Danza del terror
– El círculo mágico (Romance del pescador)
– A medianoche. Los sortilegios
– Danza ritual del fuego
– Escena
– Canción del fuego fatuo
– Pantomima
– Danza y canción del juego del amor
– Final, Las campanas del amanecer

– пауза –

М. де Фаља: „Трирогата шапка“ („El Sombrero de Tres Picos“) – свита бр.2

А. Гинастера: „Естанција“: четири танци, оп. 8а

– Los trabajadores agrícolas
– Danza del trigo
– Los peones de hacienda
– Danza final

Следни настани