Марко Виденовиќ - ВИОЛА

водач на виоли

Роден е во 1980 година во Крушевац, Србија. Основно и средно музичко образование завршил во Битола, а со високо образование се стекнал на Факултетот за музичка уметност во Скопје на отсекот за виола. Како член на повеќе камерни состави и ансамбли („Бревис квартет“, „Мјузик прогресив квартет“, ансамблот за современа музика „Алеа“, Битолски камерен оркестар, Младински оркестар на Југоисточна Европа, оркестарот на Музичка младина на Македонија, Камерниот оркестар на Македонската филхармонија и др.), настапувал на подиумите во Македонија и во светот. Свој удел како композитор и аранжер имал во филмовите „Трето полувреме“ и „Балканот не е мртов“, како и комплетен автор на музиката што ја изведува „Мјузик прогресив квартет“.

„Горд сум што сум член на Македонската филхармонија повеќе од дваесет години. Пишувам поезија, цртам карикатури, компонирам и ја обожавам природата“.

Успешно се претплативте на нашиот билтен

Имаше грешка при вашето испраќање. Ве молиме обидете се повторно

Филхармонија will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.
Skip to content