Марина Трајковска

виолина

Започнува да свири виолина од својата осма година. Основно и средно образование завршува во Битола во класата на Ванчо Стоилков. Дипломира на Факултетот за музичка уметност во Скопје во класата на Олег Кондратенко каде што ги завршува и магистерските студии по виолина. Нејзините концертни активности започнуваат уште од основното музичко училиште. Во текот на образованието е добитник на повеќе награди на државно ниво,меѓу кои една прва, една втора и две трети награди. Има учествувано на натпревар во Букурешт, Романија.

Учествувала на бројни семинари по виолина: К. Бронзети, К. Даундам, Л. Прунару, Б. Димчевски итн. Има солистички настап со Македонската филхармонија во рамките на концерти со студентите на ФМУ во 2003 година.

Од 2004 година до денес, Марина Трајковска е дел од првите виолини во Македонската филхармонија, во прво време како хонорарен соработник, а од 2007 година и како вработена.

Како камерен музичар е дел од: Музичката младина на Македонија, Битолски камерен оркестар, „Скопски солисти“, Камерниот оркестар на Македонска филхармонија, камерниот оркестар „Профундис“ и е редовен член во оркестарот за снимање филмска музика F.A.M.E.’S од неговото основање до денес.Во 2019 година е формирано камерно трио со кое досега успешно се реализирани неколку концерти во Скопје и Истанбул, а за 2021 година се планирани нови активности.Како дел од овие состави, има настапувано во Словенија, Португалија, Шведска, Полска, Чешка, Италија, Франција, Шпанија, Бугарија, Србија, Босна, Албанија и др.

Успешно се претплативте на нашиот билтен

Имаше грешка при вашето испраќање. Ве молиме обидете се повторно

Филхармонија will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.
Skip to content