Илза Бафтиари

виола

Започнува да учи виолина од деветгодишна возраст во класата на проф.Сихана Бадивуку. На 16-годишна возраст започна да изучува виола во класата на проф. Јован Бицевски во ДМБУЦ „Илија Николовски-Луј“ во Скопје, а додипломски музички студии изучува во класата на проф.Фросина Балова. Има оддржано бројни концерти и рецитали со својот брат Шкељзен Бафтијари –пијанист. Настапува и во камерни состави, а двапати како солист со Македонската филхармонија, потоа како солист со камерниот оркестар на ДМБУЦ „Илија Николовски-Луј“ во Италија и камерниот оркестар „Солисти на ФМУ“. Настапувала како дел од неколку меѓународни оркестри, како што се “CEI Orchestra” и “Jugest Sinfonie Orchester” со настапи во Италија, Словенија, Австрија, Швајцарија, а веќе трета година е дел од германскиот оркестар “Manheimer Philharmoniker”,каде што настапува во најпрестижните сали во Европа, како што се “ElbPhilharmony” во Хамбург и “Queen Elizabeth Hall” во Антверп, како и со врвни солисти како што е Марта Аргерич. Осум години работела во оркестарот на Косовската филхармонија, а од 2020 е редовно вработена во Македонската филхармонија. Во 2021 година прославува пет години како член на оркестарот на Музичката младина на Македонија, а редовно снима филмска музика во оркестарот F.A.M.E.’S.

Слободното време го поминува со својот син, а обожава и да патува.

Skip to content