Елена Талевска

виолина

Родена ево 1982 година во Битола. Нижо и средно музичко училиште завршува во родниот град, а паралелно посетува настава кај реномираниот виолинист Сихана Бадивуку. Дипломски и постдипломски студии завршува на Факултетот за музичка уметност во Скопје во класата на проф. Михајло Куфојанакис. Исто така, учесник е на бројни семинари под раководство на проф. Благоја Димчевски, Сихана Бадивуки, Ливиу Прунару, Корнелија Бронзети и многу други. Има освоено повеќе награди од областа на камерната музика на неколку државни натпревари, од кои позначајни се две први и две втори места. Учесник е на најреномираните македонски културно-уметнички фестивали, како што се „Охридско лето“, „Денови на македонска музика“, „Скопско лето“ и др.

Долго време учествува во оркестарот на Музичката младина на Македонија. Во 2002 година, како претставник од Македонија е избрана да учествува во оркестар составен од изведувачи од поранешните југословенски држави и од Европа, настапувајќи низ поголем дел од Европа. Исто така, учествува во интернационален оркестар со средиште во Италија. Како камерен изведувач се појавува во повеќе дуа, триа и слично,а моментално е прва виолина во квартетот „Вива стринг“, со кој има забележано повеќе настапи.

Од  2001 до 2006  година,работи хонорарно во Македонската филхармонија, а од 2006 година е редовно вработена како прва виолина тути, каде што членува и во Камерниот оркестар. Редовен учесник е и во оркестарот за филмска музика ММЕ уште од самото негово формирање, кој има постигнато значајни резултати.

Во слободно време практикува јога, а вљубеник е и во рекреативно возење велосипед.

Успешно се претплативте на нашиот билтен

Имаше грешка при вашето испраќање. Ве молиме обидете се повторно

Филхармонија will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.
Skip to content