Благоја Василевски

прва хорна

Роден е во 1996 во Скопје. Дипломира во 2019 година на Факултетот за музичка уметност во Скопје во класата на проф. Александар Гошев.Како студент има освоено бројни награди на државни натпревари во категориите хорна и камерна музика.Има настапувано неколкупати како солист со Македонската филхармонија, а настапува редовно со камерни состави. Професионалниот ангажман го започнува на местото соло-хорна во Македонската филхармонија во 2019 година.

Освен постојаниот ангажман во Филхармонија, соработува и со други оркестри.

Своето слободно време го користи за вежбање хорна, но и за дружба со своите пријатели. Хоби му еда вози велосипед додека слуша добра музика.

Skip to content