Александра Чуруковска

контрабас

Родена е во 1995 година во Битола. Средно музичко образование започнува и завршува (2010– 2014) во ДМУ во Битола, во класата на проф. Никола Баљаревски. Продолжува со студии на Факултетот за музичка уметноство Скопје(2014) во класата на проф. д-р Петруш Петрушевски и проф. Велко Тодевски, а дипломира во класата на проф. Александар Поп-Христов(2018).

Во 2013 година, учествува налетен музички камп за индивидуална настава, симфониски оркестри и камерни состави при менторите за контрабас проф. Lawrence Hurst Archivest и проф. Jack Budrow на школата Interlochen во Мичиген, САД.

Во 2016 и 2018 година, со особена чест настапува како солист со Македонската филхармонија. Во 2017, 2018 и 2019 година беше дел од турнејата со младинскот симфониски оркестар ESYO под диригентската палка на маестро Игор Корери Курет во Италија. Во 2018 и 2019 година, исто така, беше дел од Балканскиот симфониски оркестар – Филхармонија пионер во Бугарија (Пловдив и Варна). Од 2015 година е член на младинскиот камерен оркестар „Саша Николовски-Ѓумар“ и во Камерниот оркестар на Битола.

Како хонорарен соработник има настапувано со повеќе оркестри, меѓу кои и Македонската опера и балет, Косовската филхармонија, F.A.M.E.’S.Project и Македонската филхармонија, каде што во 2019 година стекна работен однос во групата на контрабас тути.

Успешно се претплативте на нашиот билтен

Имаше грешка при вашето испраќање. Ве молиме обидете се повторно

Филхармонија will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.
Skip to content