Ричард Валитуто

Фокусирајќи се на современата музика, изведувајќи ја на пијано, оргула и чембало, греми номинираниот пијанист Ричард Валитуто се смета за еден од највлијателните автори денес. Тој е солист, камерен музичар, композитор, импровизатор и фантастичен креативец, кој постојано настапува опфаќајќи ги двата брега на САД, како и во Европа. Критиката го опишува со зборовите: „буен солист“, „енергично виртуозен“, „специјалист за нова музика“ („Лос Анџелес Тајмс“), или „неговата харизма како солист која се огледува и во флексибилната умешност како дел од музички колектив, не може, а да не се забележи...“ Специфичниот вкус на Валитуто и вештата техника, му овозможија да соработува со видни композитори вклучувајќи ги и Џон Адамс, Брајан Фернихо, Софија Губајдулина, Џон Харбисон, Дејвид Ланг, Џорџ Луис, Мередит Монк и Стив Рајх. Член е на Камерниот оркестар, креативниот колектив „Wild Up“ кој според „Њујорк тајмс“ беше прогласен за најдобар состав за класична музика во 2015. Постојано соработува со извонредниот саксофонист Дејв Вилсон од САД, како дуо „Слант“, но и со неговата сопруга и партнерка, сопранот Џастин Аронсон, изведувајќи дела од современи автори.

Успешно се претплативте на нашиот билтен

Имаше грешка при вашето испраќање. Ве молиме обидете се повторно

Филхармонија will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.
Skip to content