Матеј Јоакимеску, флејта Матеј Јоакимеску е еден од најпознатите романски флејтисти. Публиката и критиката ги оценува неговите настапи како „авантуристички и восхитувачки“. Редовно настапува на светските сцени како солист, но и во камерни состави, изведувајќи барокен, современ и кросовер репертоар. Неговото деби це-де „Lumiére“ (2014), со пијанистката Каталина Буткару со музика од француски автори, доби одлични критики. Јоакимеску е носител на титулата „амбасадор на интеграција“ што му ја додели австриската Влада за неговиот придонес во многу уметнички проекти кои ја поттикнуваат интеркултурната размена. Тој е исклучителен педагог и редовно одржува мастер-класови во Австрија, Полска, Хрватска, Унгарија, Романија... Член е на жирито на Интернационалниот музички натпревар во Романија и на Интернационалниот натпревар во Вараждин, Хрватска. Јоакимеску е дипломец на Универзитетот за музика и изведувачки уметности во Виена, во класата на проф. Барбара Гислер-Хасе. Добитник е на многу интернационални награди. Многу композитори пишуваат дела специјално за него, еден од нив е и Концертот за алт-флејта и гудачи од Калеви Ахо, кој премиерно ќе прозвучи на вечерашниот концерт. „Матеј Јоакимеску е уметник што ги освојува нашите срца со својата силна енергија, со суптилниот израз и исклучителната сензитивност. Тој е многу талентиран и харизматичен музичар“, вели за него композиторот Калеви Ахо.   Matei Ioachimescu   Matei Ioachimescu is one of the most renowned Romanian flutists. He is praised by audiences and music critics for his “adventurous and enchanting” performances. He performs regularly on the international stage as a soloist or in his own chamber music projects, interpreting baroque, contemporary and cross-over repertoire, in concert halls such as Konzerthaus Wien, Suntory Hall, Conservatorio Santa Cecilia, Budapest Music Center or Ateneul Roman. Matei´s debut CD “Lumiére” (Quartz Media, 2014) with the pianist Catalina Butcaru includes music by french fin de siècle composers, received highest critical acclaim. “… (the artists) bring the lights of Paris closer to the listener in an exceptional recording distinguished by refined and original interpretations” (Petra Gherasim, musicologist) Matei Ioachimescu holds the title “Ambassador of Integration”, awarded to him by the Austrian Secretary of State for his engagement in numerous artistic projects of great importance for the intercultural exchange. Matei is also an avid pedagogue, organising and teaching masterclasses and workshops across Austria, Poland, Croatia, Hungary, Romania. He is a jury member of “Lira de Aur” International Music Competition in Romania and International Music Competition in Varazdin, Croatia. Matei graduated from the University for Music and Performing Arts in Vienna with Professor Barbara Gisler-Hase. His is a winner of numerous competitions and grants like Jeunesse Musicales International Music Competition Bucharest, Thyl-Dürr Scholarship or Yehudi Menuhin Foundation grant. Matei Ioachimescu plays on a 9K Muramatsu flute with 24K Tomasi custom made head joint. Mag. Art MATEI IOACHIMESCU “His playing moved the audience deeply, after each concert there were people in tears and the ovations were unusually long. Matei Ioachimescu is one of the greatest flutists, I have ever heard.” - KALEVI AHO, COMPOSER “Matei Ioachimescu is an artist who wins our hearts with his electrifying energy, his subtle refinement and extraordinary sensitivity. He is gifted with enormous talent and charismatic personality."

Skip to content