Леонардо Димоски

Леонардо Димоски роден е 2004 год. во Битола, Р.Македонија. Музичкото образование го започнува на 6 годишна возраст во Прилеп во ООМУ “Ордан Михајлоски Оцка”, во класата на проф. Оливера Гемту и ментор проф.Ванчо Стоилков. Oд јануари 2017 год. беше под менторство на м-р проф. Сихана Бадивуку. Во 2023 започнува со студирање во “MUK- Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt Wien” со проф. Павел Верников, проф, Кристина Шуклар. Учесник и добитник е на бројни награди на државни и меѓународни натпревари: - GRAND PRIX на меѓународен натпревар “Охрид те сакам” – Охрид, 2023 - Специјална прва награда на натпреварот “Music Competition Online”- Париз, 2021 - Лауреат на натпреварот “Glasena cipka iz Idrie”- Словенија, 2021 -Трета награда на натпреварот “ODIN International Music Competition”- Швајцарија, 2021 - Втора награда на натпреварот “Constantine The Great”- Србија, 2021 -Трета награда на натпреварот “Inernational Moscow Music Competition”- Москва, 2021 -Втора награда на “Persatuan Chopin Malaysia music competition”- Малезија, 2021 - Лауреат на меѓународен натпревар POLYHYMNIA- Скопје, 2019 -Специјална прва награда на државен натпревар – Скопје, 2019 -Специјална прва награда на меѓународен натпревар ARSKOSOVA EDICIONI 15- Приштина, 2019 -Прва награда на меѓународен натпревар PJETER GACI – Албанија, 2018 -прва награда на меѓународен натпревар ARSKOSOVA EDICIONI 14- Приштина, 2018 - прва награда (special prize) на меѓународен натпревар POLYHYMNIA- Скопје, 2018 -прва награда на државен натпревар- 2018 -прва награда по теорија на музиката на државен натпревар - 2018 - специјална прва награда на меѓународен натпревар POLYHYMNIA- Скопје, 2017 -прва награда на државен натпревар - 2017 -прва награда на меѓународен натпревар ARSKOSOVA EDICIONI 13 – Приштина, 2017 - втора награда на меѓународен натпревар PJETER GACI – Албанија, 2017 -трета награда на меѓународниот конкурс за виолинисти “Недаљка Симеонова “- Бугарија, 2017 -финалист на “Sarajevo Southeat European Violin Competition”( 4 награда )- Сараево, 2017 -прва награда на државен натпревар - 2016 -трета награда на меѓународен натпревар” Охридски бисери” – Охрид, 2016 -прва награда на Државен натпревар - 2015 -втора награда на меѓународен натпревар за млади музички и балетски таленти – Скопје, 2015 -втора награда на меѓународен натпревар на млади музичари “Охрид те сакам” – Охрид, 2015 -трета награда на меѓународен натпревар во Ниш, 2015 -втора награда на државен натпревар – 2014 Самостоен онцерт во склоп на “Concerti del Tempietto” - Рим Концерт на камерна музика во Битола, 2023 Настап со Македонска Филхармонија во Скопје, 2023 Самостоен целовечерен концерт во Битола, 2023 Самостоен целовечерен концерт во Скопје, 2023 Настап во склоп на мастерклас во Клагенфурт – 2023 Мини концерт во склоп на културната манифестација “ XXVIII РАШКЕ ДУХОВНЕ СВЕЧАНОСТИ”- Србија 2022 Станува дел од фондацијата “Spivakov”- 2021 Лауреат на фондацијата “Томислав Зографски”- 2020 Настап со Македонска Филхармонија во Скопје – мај, 2019 Солистички концерт во Прилеп, Јули 2019.олистички концерт на Kosova Kamerfest во Приштина 2019 Прв самостоен солистички рецитал - март 2017 год. во Прилеп. Учествувал на” Виолин Фест” – Скопје, во 2016, 2017, 2018, 2019 и 2023 год. Учесник е на Третата меѓународна конференција “Образование преку граници” – Битола, учесник е и на Новогодишните хуманитарни концерти на Педагошкиот факултет во Битола. Посетувал семинар по виолина кај доц. м-р Михаило Куфојанакис, проф.Paul Rochek( Austria), Тedi Papavrami (Geneva) и м –р Владимир Марковиќ (Србија), проф. Ronny Spiegel (Швајцарија), проф. Kirill Troussov (Германија), проф. Dmitri Berlinsky (Русија) проф.Anna Morgoulets (Русија), проф. Павел Верников (Украина), проф. Светлана Макарова (Русија)

Skip to content