Александар Иванов

Најмладиот добитник на наградата „Виртуози“, Александар Иванов ја спојува експресивната музикалност и техничката експертиза со разновиден репертоар водени од уметничката љубопитност. Неговата вистинска страст лежи во експресивните можности на доцните романтични композитори. Тој е ученик на познатата школа - Џулијард под менторство на Лори Смуклер. Александар Иванов е добитник на Меморијалната стипендија „Теплицки“, стипендијата „М. и Е. Коен“ и стипендијата „Хариет и Дејвид Колвин“. Бил солист со Македонската филхармонија, Дунавскиот симфониски оркестар, Класик ФМ радио оркестар. Својата страст за музиката Алек ја негува со еминентни диригенти како што се: Густаво Дудамел, Марин Алсоп, Борјан Цанев, Манфред Хонек, Веско Пантелеев – Ешкенази, Џошуа Герсен. Александар е постојано присутен на музичката сцена во Македонија, но и надвор од неа. Во текот на летото 2022 година во Аспен, тој беше прикажан во серијалот Стринг Шоукесј концерт организиран од познатиот виолински педагог Роберт Липсет. Алек може да се види на сцените на Џулијард каде што активно настапува како камерен музичар, како и оркестарски настапи во салата Алис Тали. Во 2022 година, Алек стана соработник на Глук на Џулијард. Со ансамблот Artivisam, Алек прави опширни програми за информирање на заедницата и настапи во Њујорк. Снимаше и за WRTI Radio (90,1 FM), Филаделфија, САД. Во 2018 година, на отворањето на фестивалот Денови на македонска музика Алек изведе новонарачан концерт за виолина од неговиот брат Филип Иванов. Следните концерти во пролетта вклучуваат повеќе изведби на камерна музика во Њујорк, како и дел од Студентскиот гудачки квартет при Џулијард на Деновите на македонската музика. Тој свири на виолина направена од Гаетано Антоањаци на дарежлив заем од школата Џулијард.

Skip to content