Станко Мадиќ

Станко Мадиќ (Белград, 1984) студиите по виолина ги започнал на шестгодишна возраст во класата на проф. Роберт Тошков и продолжил со проф. Дејан Михаиловиќ, во чија класа на само 14 години станал студент на Белградската музичка академија, како прворангиран студент на приемниот испит. На 17 години дипломирал како најдобар ученик на својата генерација. Мадиќ е […]

Лео Рондон

Leo Rondón (*Venezuela) is a cuatrista, arranger and producer of the Ávila Quartet, a Venezuelan music quartet, as well as cuatrista with Ensemble L’Arpeggiata, in addition to his solo project Leo Rondón Project. He won third place in the Siembra del Cuatro 2007, second place in 2012 at the national level, as well as second […]

Марина Eредиjа

Родена во Гранада, Марина Eредија пее уште од нејзиното детство. На тринаесет години пее на фламенко-албумот за деца „Malgré la nuit“. Соработувала со познати шпански фламенко-уметници како Аркангел и Ева Јербабуена, и на уметнички проекти како во операта „De amore“ од Маурицио Сотело, која премиерно беше изведена во престижниот аудиториум „Карл Орф“ во Минхен и […]

Пачо Флорес

Pacho Flores was awarded First Prize in the “Maurice André” International Contest, the most renowned trumpet Contest in the world, as well as First Prize in the “Philip Jones” International Contest and First Prize in the “Cittá di Porcia” International contest. Trained in the marvelous Orchestra System for Youth and Children in Venezuela, he received […]

Драган Ѓорѓевиќ

Критиката ќе каже дека Драган Ѓорѓевиќ е една од најоригиналните уметнички појави на неговата генерација. Тој е признат за амбасадор на српската школа за виолончело, основач е на ансамблот „Вива виолончело“, на фестивалот „Равенелиус“, ко-основач на квартетот „Рубикон“ и програмски директор на „Виолончело фест“ во Белград. Во музичкиот свет, Ѓорѓевиќ влегол на шест годишна возраст, […]

Наде Талевска

Младата оперска уметница Нада Талевска-Спасовска веќе сигурно чекори на оперската сцена во Македонија. Со изразит вокален и сценски израз, таа полека но сигурно се наметнува како еден од најнадежните оперски солисти. Талевска дипломира и магистрира на Факултетот за музичка уметност во Скопје, во класата на проф. Марија Муратовска – Наумовска, и во текот на своите […]

НИКОЛОВ-ИВАНОВИЌ УНДЕКТЕТ

Врската помеѓу традицијата и модерното, „старите добри“ времиња и современиот пристап кон музиката е пресвртница на целата сегашна и идна џез сцена. Дали постои златна средина, основа на која се среќаваат и коегзистираат овие две навидум спротивставени тенденции? Единаесетчлениот бенд на композиторот Владимир Николов и тапанарот Срѓан Ивановиќ изгледа се обидува да даде одговор на […]

Роберт Лакатош

„Идеален солист со раскошен, самоуверен тон, кој во секој момент настојува да ја импресионира публиката со виртуозност“ (П. Конорс, Бахтрак). Критиката не штеди зборови кога станува збор за изведбата на виолинистот Роберт Лакатош, добитник на првата награда на престижниот Интернационален виолински натпревар во Памплона, Шпанија, во 2015 година. Овој млад уметник претходно ја освои првата […]

Леонардо Димоски

Леонардо Димоски роден е 2004 год. во Битола, Р.Македонија. Музичкото образование го започнува на 6 годишна возраст во Прилеп во ООМУ “Ордан Михајлоски Оцка”, во класата на проф. Оливера Гемту и ментор проф.Ванчо Стоилков. Oд јануари 2017 год. беше под менторство на м-р проф. Сихана Бадивуку. Во 2023 започнува со студирање во “MUK- Musik und […]

Гоце Златев

Гоце Златев е роден 2006 година. Основното музичко образование го започнува во Штип на осум годишна возраст во класата на Проф. Гоце Костадинов, а од 2017 година учи во Скопје во ДМБУЦ ” Илија Николовски – Луј” во класата на Проф. Д-р Славица Мицовска- Смилевска. Сега е ученик во четврта година – инструментален отсек- пијано […]

Skip to content