КОНЦЕРТ НА БАЛАНЕСКУ КВАРТЕТ

КОНЦЕРТ НА БАЛАНЕСКУ КВАРТЕТ

Александер Баланеску – виолина

Јури Калнитс – виолина

Хелен Каминга – виола

Николас Холанд – виолончело

 

Аудио продуцент: Дејвид Кент

 

Програма:

А. Баланеску: Свита “MARIA T”

Mountain Call,Aria,Interlude, The Young Conscript and the Moon

А. Баланеску: Soul Etude

А. Баланеску: Luminitza

„Баланеску квартет“

Од неговото формирање во 1987 година, „Баланеску квартет“ ужива репутација на еден од водечките состави за современа музика во светот. Негова движечка сила е романскиот виолинист и композитор Александар Баланеску, кој бестрашно го води квартетот надвор од музичките граници во непознати територии. Оваа потрага по вечно поместување на границите, „Баланеску квартет“ го приближува повеќе до бенд, отколку до класична гудачка формација и го рефлектира пасионираниот став на Баланеску за интеркомуникација и флуидност меѓу различните музички сфери.

Соработувале со композитори како Мајкл Најмен и Гевин Брајерс, со „Лонџ Лизард“ на Џон Лури, Орнет Колмен, Дејвид Брн, „Пет шоп бојс“… Нивните проекти се инспирирале од традиционалната романска музика, од музиката на „Крафтверк“… Концертите на „Баланеску квартет“ се препознатливи по својата енергичност и динамичност, свиреле на контрастни сцени како њујоршката „Knitting Factory“, лондонскиот „Roundhouse“ до Линколн центарот и стадионот „Вембли“…

Постојано трагаат по различни начини на презентација на нивната музика во нов контекст. Меѓу албумите со нивна авторска музика се издвојуваат „Possessed“, „Luminitza“ (инспириран од промените во источна Европа во 1989), „Angels and Insects“ (музика од истоимениот филм), „Maria T“ (омаж на познатата романска пејачка Марија Танасе),  „This is the Balanescu Quartet“, „East meets East“…

Квартетот потпиша и договор со издавачката куќа „Universal“ за трибјут албум, посветен на големиот романски композитор и виолинист Џорџе Енеску.

„Luminitza“ звучи како сосема нов музички јазик, длабоко обвиен со меланхолија, движејќи се во сфери во кои гитарите и електрониката се плашат да допрат… – „New Musical Express“

Александар Баланеску е оригинален романски виолинист кој се движи лесно како пеперутка од класичната музика во џез, источноевропска фолклорна музика, давајќи ѝ на музиката виртуозен призвук – „The Times“

Веќе четврт век, Александар Баланeску прави оригинална синтеза меѓу романското наследство и современата музика – како во „The Island“, албум кој слушателот го води во неочекувани насоки  – „Gramophone“

 

 

The Balanescu Quartet

Since its formation in 1987, the Balanescu Quartet has acquired a reputation as one of the leading contemporary music groups in the world today. Its guiding force has been the Romanian born violinist and composer Alexander Balanescu, who has led the quartet across musical frontiers into uncharted territory. This search to push the limits of the string quartet, has revealed an ensemble with a sensibility nearer to a band rather than a classical group, and reflects Balanescu’s passionate belief in the intercommunication and fluidity between different musical fields. Having collaborated with composers such as Michael Nyman and Gavin Bryars, “Lounge Lizard” John Lurie, Jack de Johnette, Ornette Coleman, David Byrne, the Pet Shop Boys, and developed projects inspired by Romanian traditional music as well as Kraftwerk, the Balanescu Quartet has fashioned a writing and performing style that sets them apart from any other string quartet. Their live performances are notable for sheer energy and dynamism, and they have played in locations as wildly contrasting as New York’s Knitting Factory and London’s Roundhouse to The Lincoln Centre and Wembley Arena. They are constantly looking for ways in which to present their music in a new context. The quartet’s recordings of original music include the albums “Possessed”, “Luminitza” (inspired by the changes in Eastern Europe after 1989), “Angels and Insects” (soundtrack to the film) ,”Maria T” (an homage to the great Romanian singer Maria Tanase) and “This is the Balanescu Quartet ” all on MUTE Records ; “East meets East” (Consipio), “Il Partigiano Johnny” (soundtrack to the film) (Virgin Extra Labels) , “The Island” (Saphrane) as well as many collaborations. The Quartet was recently signed up to UNIVERSAL records who rereleased “Possessed”, “Luminitza”, “ Angels and Insects” and “Maria T” as well as “BalAEnescu”, a tribute to the great Romanian composer and violinist George Enescu.

 

 

Следни настани