Марсел Калифе студирал уд (арапска лаута) на Националниот конзерваториум за музика во Бејрут и од тогаш, тој вдахнува нов живот на овој специфичен инструмент. Традиционалното свирење на уд било ограничено од строгите изведувачки техники кои го одредувале начинот на свирење. Високо талентираните и надарени музичари како Марсел Калифе, сепак, можеле и успеале да го ослободат инструментот од тие ограничувања и со тоа значително да ги прошират неговите изведувачки можности.   Во 1972 Калифе оформува музичка група во својот роден град Aмчит со цел да го оживее музичко наследство на арапската вокална хорска музика. Првиот настап им бил во Либан. Во 1976 се родил ансамблот „Ал Мајадин“. Збогатен со музичкото искуство од претходниот свој состав, гласноста на „Ал Мајадин“ отишла многу подалеку од Либан. Придружуван од неговиот музички ансамбл, Марсел Калифе започнал доживотно далекусежно музичко патување со настапи во Арапските земји, Европа, САД, Канада, Јужна Америка, Австралија и Јапонија. Автор е на повеќе вокално – инструментални композиции, а неговото дуо за уд и контрабас, било наградено од престижната „Charles Cros Academy“ во Франција во 2017 година. Едно од неговите понови дела е “Sharq“, вокално – инструментална симфонија, која премиерно ја изведе Италијанскиот филхармониски оркестар и хорот од Пјаченца. Неговата композиција „Арапски концерт“ за првпат ја изведе Катарскиот филхармониски оркестар во центрот „Кенеди“ во Вашингтон, како и во Париз под диригентската палка на светски познатиот Маестро Лорин Мазел. Делата на Марсел Калифе се изведувани од повеќе водечки светски оркестри. Од 1982 година Марсел Калифе пишува книги за музиката која ќе влијае на неговите авангардни композиции, како и на неговото искуство и созревање. Тој досега има објавено повеќе книги: „Al Samaa“, селекција од композиции за повеќе традиционални Арапски инструменти, методологија за изучување на инструментот уд во 6 делови... Негов предизвик не е само музиката, тој како изведувач и вокален артист, но и композитор е длабоко поврзан со текстовите врз кои ја создава својата музика. Во соработка со одлични современи арапски поети, како палестинскиот поет Махмуд Дарвиш, тој се обидува да го обнови карактерот на арапската песна, да ги скрши нејзините стереотипи и да ја унапреди културата на општеството што ја опкружува. Калифе има богата дискографија со повеќе од 20 снимени албуми. Од 1974 година Марсел Калифе создава музика за танц, која доведе до нов жанр во танцот, популарниот балет од Блискиот Исток (Caracalla, Sarab Ensemble, Rimah, and Popular Art Ensemble). Пишува и музика за документарни филмови, но и за филмови од жанрот на научната фантастика. Фрагменти од неговата музика е искоритени и во повеќе холивудски филмови - East West (2006), Rendition (2007) како и во независни продукции. Делата на Марсел Калифе се критички позитивно оценети од Арапскиот свет, но и насекаде низ светот. Неговата креативност, иновативност, образовни и хуманитарни залагања, како и придонесот за промоција на културата и уметноста во Арапскиот свет се причина поради која тој добил бројни награди во арапскиот свет и на меѓународно ниво. По добивањето на националниот медал за култура и уметност од Палестина во 2001 година, Калифе придонесува во финансискиот дел од наградата на Националниот конзерваториум за музика Едвард Саид во Палестина. Оттогаш, конзерваториумот организира музички натпревар кој го носи неговото име и им доделува финансиска поддршка на младите надарени музичари, за нивно континуирано музичко образование. Добитник е и на голем број други награди. На своето патување Марсел Калифе создава оригинална музика, нов свет на звуци ослободени од однапред воспоставени правила. Во 2005 година Марсел Калифе е назначен за Уметник за мирот на УНЕСКО за неговите уметнички достигнувања и за својот хуманитарен придонес. Во 2008 година Калифе го основа Катарскиот филхармониски оркестар, каде работи како музички директор и резиденцијален композитор.     * * *   Marcel Khalife Composer, Oud Master and Performer UNESCO Artist for Peace Marcel Khalife was born on June 10, 1950 in Amchit, Lebanon. He studied the oud (the Arabic lute) at the Beirut National Conservatory of Music and graduated in 1971, and, ever since, has been injecting a new life into the oud. From 1972 to 1975, Marcel Khalife taught at the Beirut National Conservatory of Music, public Universities, and other local private music institutions. During that same period, he toured the Middle East, North Africa, Europe and the United States giving solo performances on the oud. Oud playing was traditionally constrained by the strict techniques that governed its playing. Highly talented and skillful musicians such as Marcel Khalife were, however, able to free the instrument from those constraints and thus greatly expanding its possibilities. In 1972, Marcel Khalife created a musical group in his native town, Amchit, with the goal of reviving its musical heritage and the Arabic chorale. The first performances took place in Lebanon. 1976 saw the birth of Marcel Khalife's Al Mayadine Ensemble. Enriched by the previous ensemble's musical experiences, Al Mayadine's notoriety went well beyond Lebanon. Accompanied by his musical ensemble, Marcel Khalife began a lifelong far-reaching musical journey, performing in Arab countries, Europe, the United States, Canada, South America, Australia, and Japan. Marcel Khalife has been invited several times to festivals of international fame such as: Baalbeck, Beit Eddine (Lebanon), Carthage, El Hammamat (Tunisia), Timgad (Algeria), Jarash (Jordan), Arles (France), Krems, Linz (Austria), Bremen (Germany), Re Orient (Sweden), Pavia (Italy), World Music Festival in San Francisco, New York, Cleveland (USA), Wellington Music Festival (New Zealand) and the Fes Festival of World Sacred Music in Morocco. He has performed in such prestigious halls as the "Palace of Arts" in Montreal, "Symphony Space" and "Merkin Concert" in New York, "Berklee Theatre" and "New England Conservatory" in Boston, the Kennedy Center in Washington, DC, "Royal Festival Hall", and "Queen Elizabeth Hall" in London, "UNESCO Palace" of Beirut, Cairo Opera House (Egypt), "Reciprocity", "House of the Cultures of the World" in Berlin, "UNESCO Hall" in Paris, "Central Dionysia" in Rome, "Yerba Buena" in San Francisco, "Sodra Teatern" in Stockholm, "Bozar" in Brussels, Royal Tropical Institute in Amsterdam, Konzerthaus in Berlin, "Detroit Symphony Hall" in Detroit, "Sydney Opera House", "The Arts Centre" in Melbourne, Australia, “The Champs Elysees Theater” and “The Philharmonie” in Paris and the “Teatro Alla Scalla Milano” in Italy, “Katara Opera House”, Doha, Qatar. He has also composed several purely instrumental works like The Symphony of Return, Sharq, Concerto Al Andalus- Suite for Oud and Orchestra, Arabian Concerto, Oud Concerto, Mouda'aba (Caress), Diwan Al Oud, Jadal Oud duo, Oud Quartet, Al Samaa in the traditional Arabic forms and Taqasim, duo for oud and double bass which was awarded the Grand prize of the prestigious Charles Cros Academy in France in November 2007. One of his recent works, Sharq, a choral symphonic composition was performed by the Italian Philharmonic Orchestra and the Piacenza Choir. His work, “Arabian Concerto”, premiered at the Qatar Philharmonic Orchestra inaugural concert and was performed at the Kennedy Center in Washington, DC and the Champs Elysees Theater in Paris under the baton of the late world renowned maestro and conductor Lorin Maazel.     Marcel Khalife's compositions have been performed by several orchestras, notably the Kiev Symphony Orchestra, the Academy of Boulogne Billancourt Orchestra, The San Francisco Chamber Orchestra, the Orchestra of the city of Tunis, the Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, the Italian Philharmonic Orchestra, the Royal Oman Symphony Orchestra, the "Absolute Ensemble", the National Belgian Symphony orchestra, the Antwerp Symphony Orchestra and the Orchestre national d'Île-de-France. Since 1982, Marcel Khalife has been writing books on music that reflect his avant garde compositions and the maturity of his experience. He published Al Samaa, a collection of compositions for various traditional Arab musical instruments (1981), a six part methodology for the study of the oud (1982), and Arabic Music-Theory and Practice (French Edition, 1984), Jadal oud Duo (1996), OUD (1997), Andalusian Suite for oud and Orchestra (2002), and Taqasim (2007) His challenges, however, are not only musical in character. Interpreter of music and oud performer, he is also a composer who is deeply attached to the text on which he relies. In his association with great contemporary Arab poets, particularly Palestinian poet par excellence, Mahmoud Darwish, he seeks to renew the character of the Arabic song, to break its stereotypes, and to advance the culture of the society that surrounds it. Marcel Khalife's lyrical and instrumental recordings add up to more than 20 albums and DVDs, Promises of the storm (1976), Rain Songs (1977), Where from, do I Enter the Homeland? (1978), Weddings (1979), At the Borders (1979), Stripped Bare (1980), Happiness (1981), The Bridge (1983), Collections - 3 Albums (1984), Dreamy Sunrise (1984), Ahmad Al Arabi (1984), Peace Be With you (1989), Ode To A Homeland (1990), Arabic Coffeepot (1995), Jadal Oud Duo (1996), Magic Carpet (1998), Concerto Al Andalus (2002), Caress (2004), Voyageur DVD (2004), Taqasim (2007), Sharq CD & DVD (2007), Fall of the Moon (2012) and Sing a Little (2018) Since 1974, Marcel Khalife has been composing music for dance which gave rise to a new genre of dance, the popular Near Eastern ballet (Caracalla, Sarab Ensemble, Rimah, and Popular Art Ensemble). His compositions for dance include The Marvels of the Prodigy (1974), The Black Tents (1978), A shot of Glory (1980), The Taming of the Shrew (1981), Echoes (1981), Summer Night's Dream (1992), Alissar, Queen Of Carthage (1997) and Andalusia (2000). Marcel Khalife has also been composing soundracks for film documentaries produced by Maroun Baghdadi like Kamal Jumblatt (1976), The Martyr (1977), All for the Homeland (1978), Whispers (1979), and Maarouf Saad (1979) by Samir Zaki. He also scored music for fiction film The Half meter Incident (1981) and The Box of the World (2003) by Ousama Mohammad. His published music has also been used in Hollywood produced films like East West (2006) and Rendition (2007) and also used in independently produced films like Driving to ZigZigland (2006) by Nicole Ballivian and Me, the Other (2006) by Mohsen Melliti. Marcel Khalife's works has been critically acclaimed both in the Arab World and worldwide. His creativity, innovations and his educational and humanitarian concerns and contributions to the promotion of arts and Culture in the Arab world has earned him tens of awards in the Arab World and Internationally. Upon his receipt of the National Palestine Medal for Arts and Culture in 2001, Khalife contributed the financial part of the Award to the Edward Said National Conservatory of Music in Palestine. The Conservatory has since established in his name an annual music competition under the title of The Marcel Khalife National Music Competition grants young and gifted musicians financial support for their continued music education. Following are some of the awards and recognition that Marcel Khalife has received throughout the years.

 • The French Art, Cultural and Art Award- French Embassy, Beirut Lebanon 2018
 • Presidential Cultural Merit Award- Tunisia 2018
 • American University of Beirut- Honorary Doctor of Humanities Award 2011
 • The Intellectual Merit and Achievement Medal - Fez, Morocco 2008
 • Charles Cros Award (World Music category) - Paris, France 2008.
 • World Lebanese Cultural Union Medal- Beirut, Lebanon 2008
 • Cultural Movement Award- Antelias, Lebanon 2008.
 • Freemuse Ambassador- Copenhagen, Denmark 2007
 • UNESCO Artist for Peace- Paris, France 2005
 • The Lebanese Cedar Medal- Presidential Award, Lebanon 2005.
 • The National Palestine Medal- Palestine, 2001.
 • Algerian Ministry of Youth Award- Algiers, Algeria 1984
 • South Lebanon Cultural Council- Lebanon 1984
 • Arab American University Graduates- USA 1982
 • Arab American Community Center for Social and Economic Services (ACCESS) Dearborn, USA 1982.
 • Lebanese Ministry of Tourism- Beirut, Lebanon 1981
 • The Jerusalem Medal- Beirut, Lebanon 1981
 • The Cultural Achievement Award- Tunis, Tunisia 1980
 • The American Folkloric Festival Award- USA 1975
 • The Arab Music Foundation Award- Tunis, Tunisia 1974
On his journey, Marcel Khalife invents and creates original music, a novel world of sounds, freed of all pre-established rules. This language elevates him to the level of an ambassador of his own culture and to the vanguard of Arabic music in search of innovators. In June 2005 Marcel Khalife was named UNESCO Artist for Peace for his artistic achievement and humanitarian contributions. In 2008, Marcel Khalife helped in the establishment of the Qatar Philharmonic Orchestra (QPO) and was named as its music director and resident composer.  

Skip to content