Tina Ivanova

Tina Ivanova ka lindur në vitin 1976 në Shkup. Ka diplomuar në Fakultetin e Muzikës në Shkup në degën e muzikologjisë në klasën e prof. Sotir Golabovski. Për pesëmbëdhjetë vjet, ai ishte pjesë e rubrikës kulturore të "Utrinski Vesnik" që nga themelimi i saj (1999), fillimisht si gazetar dhe kritik muzikor në rubrikën kulturore, dhe nga viti 2007 deri në vitin 2012 si redaktor i saj. Para kësaj ka punuar në Radion Maqedonase të Programit të Parë në redaksinë për muzikë serioze, pastaj në Radio Music Channel 103 si bashkëpunëtor muzikor dhe në Agjencinë Informative Maqedonase. Në Utrinski vesnik, ai me përkushtim dhe në vazhdimësi e ka përcjellë gjendjen e kulturës muzikore në Maqedoni përmes recensioneve të shumta, intervistave, teksteve problematike. Ai punon në Filarmoninë e Maqedonisë që nga viti 2014 si producent, ndërsa aktualisht është regjisor. drejtor. Deri më tani ka botuar tekste në disa revista të kulturës maqedonase, e së fundmi edhe në faqen e Qendrës për Muzikologji, shoqatë e së cilës ai figuron si një nga themeluesit. Është anëtar i Unionit të Kompozitorëve të Maqedonisë. Ai është autor i librit "Dokumenti 103", i cili është një vepër gazetareske për kanalin radiofonik muzikor Kanal 103, botuar në vitin 2011 nga vetë autorja dhe shkruar me rastin e dy dekadave të ekzistencës së radios, që konsiderohet një gjë e rrallë. në Evropë, madje edhe në mbarë botën, për shkak të konceptimit të saj programor. Për librin “Dokumenti 103”, Ivanova mori çmimin prestigjioz shtetëror “Mito Haxhivasilev-Jasmin” në vitin 2012, çmim që për herë të parë iu nda një muzikologu, gjegjësisht gazetari nga fusha e muzikës. Ajo është gjithashtu fituese e çmimit “Urban” për promovimin e kulturës urbane, çmim i Institutit “Urban”. Tina Ivanova është autore edhe e romanit “Rrathët”, botim i shtëpisë botuese “Ili-Ili” (2013). Është autor edhe i veprës monografike “Mihajlo Nikolovski- Papa Franku ynë” me rastin e 80-vjetorit të lindjes së kompozitorit dhe mësuesit të shquar maqedonas, për të cilën mori çmimin prestigjioz “Pance Peshev” nga Unioni i Kompozitorët e Maqedonisë. Ai del si bashkautor i monografisë “70 vjet Filarmonia e Maqedonisë”, shkruar me rastin e 70 viteve të ekzistencës së institucionit më të vjetër kombëtar maqedonas. Ai është gjithashtu bashkautor i librit elektronik "Shtatë portrete të vogla të shtatë kompozitorëve të mëdhenj" (2015). Ivanova në gjashtë vitet e fundit është shfaqur në Filarmonia si producente e koncerteve të shumta, ndër to edhe koncerte simfonike për fëmijë dhe koncerte me përmbajtje popullore. Shkruan në mënyrë aktive tekste për këngë, tregime, skenare për koncerte për fëmijë, si dhe është e përfshirë në mënyrë aktive në përzgjedhjen e programeve muzikore të Filarmonisë, si dhe në projekte jashtë institucionit. Si muzikologe, ajo është edhe një nga autoret e Revistës Filarmonike, e cila filloi të botohet në vitin 2019.

Skip to content