ПРОГРАМА ЗА ПОЛАГАЊЕ НА УДАРНИ ИНСТРУМЕНТИ И ТИМПАНИ ЗА АУДИЦИЈА

ПРОГРАМА ЗА ПОЛАГАЊЕ НА УДАРНИ ИНСТРУМЕНТИ И ТИМПАНИ ЗА АУДИЦИЈА

Програма за аудиција за ТИМПАНИ:

1. Аудицијата се спроведува во две етапи. Во секоја етапа кандидатот свири пиеса или еден став од циклично дело, по избор.

2. Во секоја етапа, кандидатот свири шест делници од зададените дела.

МАЛ БАРАБАН

Н. Римски – Корсаков: Симфониска суита – Шехерезада (III и IV став)

Ф. Супе: Пикова Дама

М. Равел: Болеро

С. Прокофјев: Петар и волкот

 

КСИЛОФОН

Џ. Гершвин: Порги и бес

И. Стравински: Петрушка (Руски танц)

А. Хачатурјан: Гајана (Балетска свита III, бр. 5)

 

ГЛОКЕНШПИЛ

П. Дика: Ученикот на волшебникот

К. Дебиси: Море

Г. Ф. Хендел: Ацис и Галатеа

 

ВИБРАФОН

Ж. Бизе – Р. Шчедрин: Кармен, Хабанера бр. 5

А. Берг : Лулу ( II чин, I сцена/ III чин, II сцена)

 

ДУО ЧИНЕЛИ

П. И. Чајковски: Симфонија бр. 4 (финале)

С. Рахмањинов: Концерт за пијано бр. 2 оп. 18

Ј. Штраус: Радецки марш оп. 228

 

ТИМПАНИ

Л. В. Бетовен: Симфонија бр. 9, оп. 125

П. И. Чајковски: Симфонија бр. 4 оп. 36

П. И. Чајковски: Симфонија бр. 5 оп. 64 ( I Темпо)

Б. Бритн: Четири морски интерлудии, оп. 33а, IV став – Бура