Галерија Пријатели Контакт Годишна програма logoFacebook logoTwitter
назад кон претходна страна


Годишна програма на Македонската Филхармонија

ОТВОРАЊЕ НА КОНЦЕРТНА СЕЗОНА / ЖИВОТОТ НА ХЕРОЈОТ (06.10.2016)
Диригент: Емил Табаков (Бугарија)
Солист: Мидори - виолина (Јапонија)

E. Korngold: Концерт за виолина и оркестар D-dur оп.45

R. Strauss: Животот на херојот оп.40

РАПСОДИЈА (27.10.2016)
Диригент: Јерухам Шаровски (Израел)
Солист: Лукаш Вондрачек - пијано (Чешка)

M. Glinka: Увертира „Руслан и Људмила“

S. Rachmaninoff: Рапсодијана тема од Паганини оп. 43

D. Shostakovich: Симфонија бр. 1 f-moll оп. 10

ИМПРЕСИИ (03.11.2016)
Диригент: Борјан Цанев
Солист: Мојца Злобко-Вајгл - харфа (Словенија)

M. Ravel: Интродукција и алегро

C. Debussy: Danse sacrée et danse profane

Р. Щедрин: Кармен свита

ENFANT TERRIBLE (10.11.2016)
Диригент: Емил Табаков (Бугарија)
Солист: Ѓорѓи Димчевски - виолина

S. Prokofiev: Симфонија бр. 1 оп. 25 „Класична“

S. Prokofiev: Концерт за виолина и оркестар бр. 1 D-dur оп.19

W. A. Mozart: Симфонија бр. 39 Es-dur K543

ПРОЛЕТ ВО НОЕМВРИ (17.11.2016)
Диригент: Кејс Скалионе (САД)
Солист: Џорџ Ли - пијано (САД)

L. V. Beethoven: Концертза пијано и оркестар бр. 1, C-dur оп. 15

R. Schumann: Симфонија бр. 1 B-dur оп. 38

АЛХЕМИЈА (01.12.2016)
Диригент: Даниел Рајскин (Русија)
Солист: Ксенија Сидрова (Латвија)

J. Hetu: На бреговите на реката Сент Морис

A. Piazzolla: „Аконкагва“ концерт за бандонеон и оркестар

N. Rimsky-Korsakov: Симфониска свита „Шехерезада“ оп. 35
ДУШКО ГОЈКОВИЌ КВАРТЕТ (15.12.2016)
Диригент: Борјан Цанев
Солист: Душко Гојковиќ - труба
БОЖИЌЕН КОНЦЕРТ (07.01.2017)
ГРОТЕСКА (26.01.2017)
Диригент: Емил Табаков (Бугарија)

D. Shostakovich: „Зајадливец“

A. Schnittke: Гогољ свита

ПОЕЗИЈА И ДРАМА (02.02.2017)
Диригент: Саша Николовски-Ѓумар
Солист: Дино Имери - пијано

R. Wagner: Увертира од операта „Танхојзер“

F. Liszt: Фантазија на унгарски фолклорни теми S123

F. Liszt: Танц на смртта S126

ПАРИЗ ТЕ САКАМ (14.02.2017)
ВИОЛИНСКИ БРАВУРИ (23.02.2017)
Диригент: Со Аватсуџи (Јапонија)
Солист: Сихана Бадивуку - виолина

Дело од македонски композитор

M. Ravel: Циганка

C. Saint-Saens: Интродукција и рондо капричиозо

G. Bizet: Симфонија во C

АЛХЕМИЈА (09.03.2017)
Диригент: Кејс Скалионе (САД)
Солист: Ејми Диксон - саксофон (Австралија)

Т. Богатинова: Четири парафрази за симфониски оркестар*

G. Koehne: In flight enterntainment concerto*

*Премиернаизведба во Македонија
ЧАЈКОВСКИ: СМЕА И ТАГА (16.03.2017)
Диригент: Кејс Скалионе (САД)
Солист: Иштван Вардаи - виолончело (Унгарија)

P. I. Tchaikovsky: Рококо варијации за виолончело иоркестар оп.33

P. I. Tchaikovsky: Симфонија бр. 6 b-moll оп. 74„Патетична“

МОЦАРТОВАТА ХОРНА (30.03.2017)
Диригент: Борјан Цанев
Солист: Штефан Дор - хорна (Германија)

W. A. Mozart: Концерт за хорна иоркестар бр. 1 во D-dur, K. 412

S.Rachmaninoff: Симфониска поема „Остров на мртвите“ оп. 29 во a-moll


W. A. Mozart: Концерт за хорна бр. 4во Es-dur, KV495

A.    A. Khachaturian: Фрагменти од балетот „Спартак“

(одоркестарските свити бр. 1 и бр. 2)

АВТЕНТИЧНОСТ И БАРТОК (06.04.2017)
Солист: Нинг Фенг - виолина (Кина)

B. Bartok: Концерт за виолина и оркестар бр. 2 Sz 112

ДЕНОВИ НА МАКЕДОНСКА МУЗИКА (13.04.2017)
ГЛАСОТ НА СЛАВЕЈОТ (27.04.2017)
Диригент: Даниел Рајскин (Русија)
Солист: Милена Арсовска - сопран

Н. Крстевски: Хипнагогија во Тулианум*

O. Golijov: Три песни за сопран и оркестар*

A. Glazunov: Симфонија бр. 5 B-dur оп. 55

*Премиернаизведба во Македонија

ББ (05.05.2017)
Диригент: Даниел Рајскин (Русија)
Солист: Оли Мустонен - пијано (Финска)

G. Rossini: Увертира од операта „Вилијам Тел“

B. Bartok: Концерт за пијано и оркестар бр. 3 Sz119

L.v. Beethoven: Симфонија бр. 5

Отворање на новата концертна сала (21.05.2017)
Диригент: Владимир Ашкенази (Русија)
Солист: Симон Трпчески - пијано
Т. Прокопиев - Суита бр. 2 од балетот „Лабин и Дојрана“ 
S. Prokofiev - Концерт за клавир и оркестар бр. 3 во C-dur, оп. 26
P.I.Tchaikovsky - Симфонија бр. 5 во e-moll оп. 64
ВИДЕО ИГРА (01.06.2017)
Диригент: Тимоти Редмонд (Велика Британија)
Види музика, слушни слика, добиј книга (22.06.2017)
„Пинк Флојд“ со оркестарот на Македонската филхармонија